Ravnateljica Hitne o braniteljima

Hitna pomoć primila je od policije prvi poziv za pružanje liječničke pomoći Branimiru Dediću, jednom od branitelja koji zbog haških presuda hrvatskim generalima štrajkaju glađu u središtu Zagreba, u 13.54 te je poziv proslijeđen prvom slobodnom liječničkom timu koji je na Trg bana Jelačića došao u 14.50.  Navela je to u priopćenju ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zagreba dr. Slobodanka Keleuva dodavši kako je uvidom u dokumentaciju o intervencijama utvrđeno da je tijekom jučerašnjeg dana Zavod za hitnu medicinu obavio ukupno 178 liječničkih intervencija.

Branitelju štrajkašu glađu pozlilo

Navodi i da je u 14.48 zaprimljen poziv iz Klinike za traumatologiju za drugog branitelja štrajkaša glađu Marija Bibera te da je po njega druga liječnička ekipa došla u bolnicu u 14.54, ali je on već otišao iz bolnice. U 15.06, putem operatera 112, zaprimamo poziv ponovno za intervenciju na Trgu bana Jelačića te liječnička ekipa dolazi na Trg u 15.24 i prevozi pacijenta Marija Bibera u KBC Zagreb, navodi dr. Keleuva.

Napominje da točne podatke o brojevima pozivatelja i vremenima njihovih poziva nemaju jer se od 1. ožujka 2011. pozivi njihovoj službi (Hitnoj pomoći) upućuje preko operatera 112.

Predstojnik Klinike za traumatologiju Zagreb dr. Ante Muljačić izjavio je Hini kako su jučer zaprimili branitelja, štrajkaša glađu Branimira Dedića jer je zbog gladi kolabirao i u padu ozlijedio glavu. Dedića su primili na odjel, obavili potrebne preglede te ustanovili da je zadobio ozljedu natučenja glave. Dobio je infuziju i jutros oko 7 sati samoinicijativno je napustio Kliniku, rekao je dr. Muljačić.

Za drugog branitelja, štrajkaša glađu Marija Bibera dr. Muljačić je rekao kako ga nisu zadržali u klinici jer nije imao ozljede, nego je dehidrirao te su ga uputili na Hitnu.

Branitelj Branimir Dedić danas se ponovno pridružio svojim kolegama štrajkašima glađu na Trgu bana Jelačića. U telefonskoj izjavi Hini potvrdio je kako mu je jučer pozlilo i kako se sjeća da se probudio pod infuzijom. Dodao je da je jutros oko 7 sati samoinicijativno napustio Kliniku za traumatologiju. Istaknuo je da neće prestati štrajkati glađu dok svi hrvatski branitelji i generali ne budu pušteni iz zatvora.