Cijena nafte i dalje pada

Nafta je pojeftinila na međunarodnim tržištima. Tomu je pridonijela Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je snizila procjenu o rastu potražnje u ovoj godini, otklonivši bojazni da visoka cijena počinje nagrizati potražnju.

U IEA-i također upozoravaju da će Amerikanci izgubiti volju za vožnjom na početku ljetne sezone, s obzirom na to da galon benzina stoji gotovo četiri dolara.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu za 68 centi, na 111,89 dolara. Dan prije cijena je pala za čak 5 dolara, na 112,57 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 1,05 dolara, na 97,16 dolara, nakon što su u srijedu cijene također potonule za više od 5 dolara, na 98,21 dolar.

Tržište su jučer potresli najnoviji tjedni podaci iz SAD-a, koji su neočekivano pokazali rast zaliha benzina za 1,3 milijuna barela u prošlom tjednu. Porasle su i zalihe sirove nafte, i to za 3,8 milijuna barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u međuvremenu je na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte jučer bila 111,35 dolara, što znači da je 13 centi niža nego dan prije.