Hrvatska - opljačkana zemlja

Vlada je na zatvorenom dijelu sjedinice prihvatila završno izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava. Kako doznajemo, izvješće na stotinjak stranica sadržava sve ono što je Hrvatska učinila u tom poglavlju, od prilagodbe brojnih zakona, nacionalnih manjina pa do borbe protiv korupcije.

Posljednje brušenje izvješća

Ovo je završno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavljima koja su preostala. To izvješće danas smo usvojili na Vladi, rekao je novinarima potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. Upitan je li slučaj Sanader glavni adut za zatvaranje poglavlja 23, koje obuhvaća borbu protiv korupcije, Jandroković je odgovorio da je to besmisleno.

No Vlada se potrudila i za potrebe Bruxellesa izbrojila sve afere i krađe u Hrvatskoj. Uvrstila ih je u izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23. I oni koji nisu vični brojkama, bez problema mogu zaključiti - Hrvatska je opljačkana zemlja.

Hypo banka, HAC, Hrvatske vode, afera u Fondu za zaštitu okoliša, HEP - stanovi, Fimi media, Indeks, Daimler - redom su pobrojene sve afere. Kad se sve zbroji, pokradeno je nevjerojatnih 750 milijuna kuna!

Iz Vlade je najavljeno da će se premijerka Jadranka Kosor sutra sastati s veleposlanicima zemalja članica Europske unije akreditiranima u Republici Hrvatskoj, kako bi ih upoznala s Izvješćem o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23.


Jamstva brodogradilištima u javni dug

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog zakona o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja, kojim, uz ostalo, omogućuje da državna jamstva koja su brodogradilištima odobrena u iznosu od 11,3 milijarde kuna mogu biti prenesena u javni dug. Time se brodogradilištima daje prilika za opstanak i očuvanje zaposlenosti. 

Zakon predviđa da se, u svrhu provedbe postupka restrukturiranja brodogradilišta, kreditne obveze osigurane državnim jamstvima prenose u javni dug Republike Hrvatske, u visini utvrđenoj programom restrukturiranja svakog brodogradilišta. Prema trenutačnom stanju, potencijalni iznos koji bi tako (činidbena i avansna jamastva) mogao biti prenesen u javni dug je 11,3 milijarde kuna. Točan iznos ovisi o programima restrukturiranja, statusu avansnih jamstava te dovršetku privatizacije. Sve obveze bit će definirane  nakon završetka privatizacije i potpisivanja ugovora o prijenosu dionica s budućim vlasnikom. Nakon provedbe postupaka definiranih programima restrukturiranja i preuzimanja u javni dug, brodogradilišta će u datom trenutku iskazati dobit, koja je u svojoj naravi fiktivna, jer nije rezultat redovite poslovne aktivnosti, pa predloženi zakon predviđa da se iskazani porezni dug i javna davanja prebiju s poreznim gubitkom brodogradilišta iz prethodnih razdoblja, a preostali dug otpiše, objašnjava ministar gospodarstva Đuro Popijač.


Proračun, pšenica i zapošljavanje nacionalnih manjina u državnoj upravi

Vlada je Saboru uputila i prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za prošlu godinu. Kosor je naglasila kako je 2010. završena s deficitom proračuna koji je bio za 0,3 postotna boda, odnosno za oko milijardu kunu, manji od plana. Prema Vladinim dokumentima, ukupni manjak konsolidirane opće države iznosi 14,5 milijardi kuna ili je na razini od 4,3 posto BDP-a. Pritom je deficit državnog proračuna bio nešto manji od 14 milijardi kuna, izvanproračunskih korisnika 457,2 milijuna kuna, a lokalne jedinice godinu su završile s manjkom od 32 milijuna kuna.

Vlada je na donijela Odluku o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Obnavljanjem pšenice iz strateških robnih zaliha djelomice bi se ublažile posljedice uvoza pšenice po visokim cijenama, stabilizirala bi se cijena mlinarskih i pekarskih proizvoda, što bi pozitivno utjecalo na očuvanje standarda građana.

Vlada je dala i suglasnost na Plan prijma pripadnika nacionalnih manjina u državnu službu u tijela državne uprave za razdoblje od 2011. do 2014. godine. Vodeći računa o navedenim ograničenjima i raspoloživim sredstvima za nova zapošljavanja osiguranim u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2011., te projekcijama Državnog proračuna za sljedeće kalendarske godine, planira se prijam ukupno 802 pripadnika nacionalnih manjina u tijela državne uprave, od čega 727 u središnja tijela državne uprave i 75 u urede državne uprave u županijama.


Saboru upućen amandman Vlade na zakon o USKOK-u

Hrvatskom saboru upućen je amandman Vlade RH na Konačni prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Dodanim člancima osigurana je transparentnost u odlučivanju o odbačaju kaznene prijave iz nadležnosti Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Hrvatskom saboru upućeno je i mišljenje o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji, s Konačnim prijedlogom zakona, koji je predsjedniku Sabora podnio Dinko Burić, zastupnik u Saboru, aktom od 1. travnja 2011., a kojim se predlaže legalizacija svih poljoprivrednih građevina izgrađenih do 31. prosinca 2010. godine.