Raspravljen prijedlog Statuta HRT-a

Saborski zastupnici raspravili su prijedlog novog Statuta Hrvatske radiotelevizije (HRT), temeljnog dokumenta koji propisuje ustroj i rad tog javnog servisa te omogućuje raspisivanje javnog natječaja za izbor novih čelnih ljudi te medijske kuće.

U raspravi je Ljubica Lukačić, u ime Klub HDZ-a, najavila da će poduprijeti novi Statut HRT-a jer smatra da će omogućiti funkcioniranje HRT-a u potpunosti, kao i imenovanje uprave, glavnih urednika i urednika ustrojbenih jedinica i programa, te da će omogućiti transparentniji rad HRT-a kao javnog servisa.

Sunčana Glavak (HDZ) također je najavila da će poduprijeti novi Statut HRT-a jer će omogućiti raspisivanje javnog natječaja za čelnike HRT-a i izbor uprave te imenovanja glavnih urednika programa, kako bi se izbjegla preklapanja nadležnosti, a i multimedija će imati vlastitog urednika.


Odbor prihvatio prijedlog Statuta HRT-a

Prethodno je saborski odbor za medije prihvatio je novi, ispravljeni prijedlog Statuta HRT-a, sukladno stajalištu Vlade da je novi tekst usklađen sa Zakonom o HRT-u.

Iako je Odbor za medije sredinom travnja jednoglasno prihvatio prijedlog statuta HRT-a te ga poslao Saboru na prihvaćanje, Vlada je iznijela dvadesetak primjedbi na taj tekst, ističući da u dijelu odredbi nije u skladu sa Zakonom o HRT-u. Vlada je takvo mišljenje dostavila Saboru, od kojeg je zatražila da obveže Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a da u roku od tri dana naprave izmjene i vrate ga Saboru na potvrdu.

Predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks-Kalogjera rekla je na današnjoj sjednici Odbora da su Programsko vijeće i Nadzorni odbor prije nekoliko dana na hitnoj sjednici usuglasili prijedlog Statuta s primjedbama Vlade. Mi smo suštinske pogreške otklonili uz pomoć pravnika iz Ministarstva kulture. Ostale su bile tehničke greške, koje je, na svu sreću, Vlada pravovremeno uočila, vratila nam prijedlog Statuta i mi smo ga ispravili, kazala je.

Naglasila je da ni konačna verzija Statuta nije idealna, posebno s obzirom na činjenicu da na HRT-u privremeno ravnateljstvo djeluje već dvije godine, zbog čega, ustvrdila je, nije napravljen ni cjelovit plan restrukturiranja HRT-a. Ovo je Statut koji daje naznake za neko moguće restrukturiranje, ali u okviru postojećeg stanja i pretpostavki da neće biti jako dugog vijeka, mislimo da je to za sada najbolje rješenje, poručila je Luks.

Državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen kazala je da Vlada nema primjedbi na novi tekst Statuta jer ga smatra u cijelosti usklađenim sa zakonom. Primjedbe koje je imala na prethodnu verziju uglavnom su se odnosile na nomotehničko usklađivanje sa zakonskim propisima, istaknula je.

Podsjetimo, Vlada je 5. svibnja 2011. dala primjedbe na tekst novog Statuta HRT-a.