Sukob interesa kod 21 dužnosnika

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije jednoglasno je prihvatilo izvješće saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2010.

Od početka prošle godine do sredine ožujka ove godine doneseno je ukupno 55 odluka i 44 mišljenja, a od toga je u 21 slučaju kod dužnosnika utvrđen sukob interesa, izvijestio je predsjednik Povjerenstva Mate Kačan.

Oko 2000 dužnosnika bilo je obvezno podnijeti imovinske kartice, rekao je Kačan. Istaknuo je kako tristotinjak lokalnih dužnosnika nakon izbora 2009. nije podnijelo kartice. No to je riješeno nakon upozorenja da im neće biti isplaćena plaća dok ne podnesu karticu, dodao je.

Prema Kačanovu mišljenju, krug judi koji bi trebali podnositi imovinsku karticu nije potrebno previše širiti jer se do tih podataka može doći putem OIB-a i slično.

Predsjednika Nacionalnog vijeća Željka Jovanovića zanimalo je kako imaju širok krug dužnosnika i oko 2000 imovinskih kartica, a sukob interesa utvrđen je tek u 21 slučaju. U odluke, kako je objasnio Kačan, nisu uračunate one vezane, primjerice, za tristotinjak lokalnih dužnosnika koji nisu predali imovinske kartice, jer bi u tom slučaju statistički broj znatno skočio.

Za mandata Povjerenstva, kako tvrdi njegov predsjednik, nije bilo drastičnih sukoba interesa u kojima je nastala neka veća društvena šteta, a slučajevi su se uglavnom odnosili na kršenje nekih zakonskih odredbi i slično.

Ana Lovrin osvrnula se na podatke iz 2009., prema kojima je, od 317 donesenih odluka, u 296 slučajeva utvrđen sukob interesa, a posebno su je zanimale najčešće izricane kazne. Povjerenstvo smatra da je najvažnija kazna izaći u javnost, rekao je Kačan, dodavši ipak da je bilo i novčanih kazni.

Lovrin je pohvalila rad Povjerenstva, jer je riješilo sve predmete te nije ostalo dvojbenih slučajeva tijekom njegova mandata.