Što skriva poglavlje 13 - Ribarstvo?

Uskoro bi trebalo biti zatvoreno poglavlje Ribarstvo, nakon što je Europska komisija potvrdila da su ispunjena sva mjerila. No naši su ribari ostali zaprepašteni navodnim dogovorom da će slovenski ribari moći ribariti duž zapadne obale Istre do Vrsara, a zauzvrat će hrvatski ribari moći loviti u slovenskim vodama.

U Upravi za ribarstvo još se o tome nisu očitovali, potvrdio je predsjednik Ceha ribara pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Vladan Bojić-Dando. Mi smo zaprepašteni takvim odlukama i one su nam nepoznate. Hrvatski ribari su potpuno nezainteresirani za ribolov u slovenskim vodama i ne želimo da njihovi ribare u našim, istaknuo je. Još nismo dobili službeno objašnjenje. Ovo je upravo ono čega smo se bojali i pitali zašto pregovaračka stajališta nisu javno objavljena, rekao je Bojić-Dando.

Najviše su, naravno, iznenađeni i pogođeni istarski ribari, ako je točno da će slovenska ribarska flota moći loviti u našem moru sve do Vrsara. Kažu da je u svim europskim mediteranskim zemljama strancima zabranjen ribolov u teritorijalnim vodama. Zašto su onda Slovenci izuzetak u našem teritorijalnom moru? Hoćemo li uskoro u našim vodama ugledati i talijansku flotu, pita se Vladan Bojić-Dando.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković izjavio je da postoje krive interpretacije vezane za ispunjavanje mjerila u poglavlju Ribarstvo. Najavio je da će razgovarati s istarskim ribarima koji strahuju da je Hrvatska odustala od Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP) i dopustila slovenskim ribarima da ribare uz zapadnu obalu Istre do Vrsara.

To nema veze sa ZERP-om. ZERP je ZERP, samo je izuzet za članice EU-a, rekao je Čobanković novinarima, upitan je li Hrvatska ispunjavanjem mjerila za zatvaranje poglavlja Ribarstvo (13) odustala od primjene ZERP-a. Imam sastanak s ribarima u srijedu i tada ćemo sve razjasniti, sve netočne informacije, dodao je.

Prema pisanju hrvatskog tiska, predsjednik umaške udruge ribara Mare Croaticum Daniel Kolec rekao je kako bi istarski ribari mogli prosvjedovati jer, prema informacijama od slovenskih kolega, Hrvatska je u pregovorima o poglavlju 13 pristala dopustiti Slovencima da ribare duž zapadne obale Istre do Vrsara.