Sladoljev dobio spor

Srećko Sladoljev, suspendirani voditelj Odsjeka za interferon Imunološkog zavoda, dobio je sudski spor protiv Zavoda, koji ga je tužio za odavanje službene tajne kada je objavio podatak da je Imunološki zavod naručio neregistrirano cjepivo protiv gripe u vrijednosti od 330 milijuna kuna.

Osim što ga prema prvostupanjskoj presudi mora vratiti na posao, Imunološki zavod treba mu isplatiti i zaostatke u plaći, s obzirom na to da je od suspenzije početkom listopada 2009. primao samo polovicu redovite plaće.

Kako je odluka nepravomoćna, Sladoljev se još nije vratio na posao u Zavodu, iako u obrazloženju Građanskog općinskog suda, napisanog na 13 stranica, stoji da je odluka Imunološkog zavoda o njegovoj suspenziji bila nezakonita.

U izjavi za Hinu Sladoljev zbog toga presudu nije želio komentirati, no ističe da je zbog načina na koji je suđenje provedeno ponosan na hrvatsko pravosuđe.

Osim što je upozoravao na nejasan proces naručivanja i nabave cjepiva, Sladoljev je tvrdio i da se u javnosti nerealno prikazuje opasnost od virusa tzv. svinjske gripe.

Tvrdio je da odgovornost za učinke i nuspojave cjepiva neće snositi proizvođač, nego Imunološki zavod, čiji je bio zaposlenik i član Nadzornog odbora. No Uprava ga je zbog toga suspendirala s posla i protiv njega pokrenula sudski spor.