Izgredi u Prištini

Više od 20 osoba ozlijeđeno je u sukobima policije i prosvjednika ispred zgrade kosovske vlade u Prištini, gdje su poslijepodne održani prosvjedi zbog posjeta šefa srbijanskog tima za dijalog s Kosovom Borislava Stefanovića.

Snage kosovske policije okružile su zgradu vlade, ispred koje se okupilo više od 100 aktivista pokreta Samoopredjeljenje, koji su dolazak Stefanovića u Prištinu ocijenili kao uvredu i provokaciju za narod Kosova. Aktivisti, među kojima je i njihov čelnik Albin Kurti, uzvikivali su parole potpore Oslobodilačkoj vojsci Kosova te bacali crvenu boju i kamenje prema ulazu u zgradu vlade. Policija je upotrijebila suzavac.

Prištinski mediji javili su da je ozlijeđeno 15 pripadnika policije i 6 prosvjednika te da su razbijena stakla na zgradi vlade.

Nakon dolaska u Prištinu Stefanović je najprije posjetio Veleposlanstvo SAD-a, zatim je u obližnjem Lapljem Selu razgovarao s lokalnim Srbima, a nakon toga se sastao sa zamjenikom premijera Hajredinom Kucijem i čelnicom kosovskog pregovaračkog tima Editom Tahiri.

Riječ je o prvom službenom posjetu Prištini jednog srbijanskog dužnosnika od kraja 90-ih i rata na Kosovu. Sastanak je održan uoči novog kruga razgovora u Bruxellesu koje dvije strane vode pod okriljem EU-a.