Norveški kralj u posjetu Šibeniku

Drugog dana službenog posjeta Hrvatskoj norveški kralj Harald V. i kraljica Sonja u pratnji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića posjetili su Šibenik. Obišli su budući pomorski inovacijski centar I NAVIS, hrvatsko-norveški projekt u koji su Norvežani uložili 20 milijuna kuna.

Centar bi trebao privući zainteresirane inovatore i poduzetnike s područja pomorskog gospodarstva. Njegovim osnivanjem Hrvatska je postala ravnopravan partner Norveškoj, istaknuo je kralj Harald V. U nautičkom centru Prgin kraljica Sonja porinula je dva nova katamarana izgrađena za norveška ribogojilišta, a nakon toga visoki gosti iz Norveške otisnuli su se u kratku plovidbu šibenskim zaljevom.

Norveški kraljevski par u posjetu Hrvatskoj

Kralj Harald V. i kraljica Sonja od Norveške jučer su stigli u Hrvatsku. Na Pantovčaku su ih, uz svečani doček, primili predsjednik Ivo Josipović u pratnji supruge Tatjane. Norveškog kralja primila je i premijerka Jadranka Kosor, nakon čega je posjetio Hrvatski sabor i razgovarao s predsjednikom našega parlamenta Lukom Bebićem.

Kraljica Sonja u Muzeju Mimara bila je na otvorenju izložbi norveške suvremene umjetnosti pod naslovom Konstrukcije i Paradigme. Nakon prigodnih riječi, koje je osim nje uputio i hrvatski ministar kulture Jasen Mesić, norveška je kraljica razgledala stalni postav muzeja.