Talibani u Pakistanu ubili 80 ljudi

Bombaš samoubojica na motociklu, detonirao je eksploziv 30 kilometara sjeverno od grada Peshawara u Pakistanu. Ubijeno je najmanje 70 osoba, velikom većinom novaka, a ozlijeđeni su deseci ljudi. Bomba je bila razorna, razrušila je dijelove zgrade, izgorjeli su automobili udaljeni 50 metara.

Al-Qa'ida najavila osvetu zbog Bin Ladena

To je prvi veliki teroristički napad od ubojstva vođe al-Qa'ide Osame bin Ladena 2. svibnja ove godine. Pakistanski talibani preuzeli su odgovornost za napad. To je osveta za mučeništvo Bin Ladena. Bit će još napada, rekao je talibanski glasnogovornik Ehsanula Ehsan telefonom s nepoznate lokacije, prenosi Reuters.

Još je jedna eksplozija odjeknula u vrijeme napada. Pakistanska policija istražuje što je nakon prve izazvalo drugu eksploziju, nisu sigurni je li riječ o dvojici bombaša samoubojica. Za razliku od dosadašnjih, napad je izazvao veliku pozornost javnosti u svijetu. Ne samo zato što je najveći ove godine u Pakistanu, nego i zbog toga što mediji u svijetu danima nagađaju gdje će Al Qa'ida odgovoriti na ubojstvo svojeg vođe.

Bombaši samoubojice ubili su 65 kadeta u vojnoj školi upravo dok su mladići kretali na prvi desetodnevni dopust, piše agencija AFP u reportaži o paravojnoj postrojbi Fronteir Constabulary kojoj je zadatak bio čuvati granici s Afganistanom u području nastanjenom plemenima.

Glasnogovornik militanta Ehsanulah Ehsan u telefonskoj je izjavi rekao bit će novih napada, prenosi agencija Reuters.

Agencija AFP prenosi da je više od 4.300 osoba ubijeno u Pakistanu u više od 460 atentata, kojih su većina bili samoubilčaki od ljeta 2007. kada su talibani, saveznici Al Qa'ide, u Islamabadu objavili džihad (vjerski rat) u sklopu potpore "ratu protiv terorizma".