Zagorec osumnjičenik u aferi Hypo

Glasnogovornik državnog odvjetništva, dr. Helmut Jamnig, kazao je u razgovoru za Hinu da Državno odvjetništvo u Klagenfurtu želi saslušati bivšeg hrvatskog generala Vladimira Zagorca kao osumnjičenika u okviru istrage u slučaju koruške Hypo Alpe Adria banke, i to zbog sumnje na udruživanje u kriminalnu organizaciju.

Austriju interesira Hypo

Zbog toga je, kazao je Jamnig, prije nekoliko mjeseci preko ministarstva pravosuđa postavilo zahtjev Zagrebu za pravnom pomoći. Tražili su saslušanje Zagorca: ili da se njega prebaci u Klagenfurt, ili da nadležni predstavnici odvjetništva iz Klagenfurta dođu u Hrvatsku i budu nazočni saslušanju koje, po njihovom zahtjevu za pravnom pomoći, provodi nadležni hrvatski sudac.


Saslušanje odgođeno zbog formalnosti

Za Zagorčevo saslušanje bio je zakazan je termin. U Zagreb su prošlog ponedjeljka stigla dva državna odvjetnika, predstavnik policije i službeni prevoditelj iz Klagenfurta, ali saslušanje nije moglo biti provedeno iz formalnih razloga. Naime u Hrvatskoj je za takvo saslušanje potrebno sudsko rješenje iz Austrije o pokretanju istrage.

Po austrijskom ZKP-u takvo rješenje ne postoji jer je pokretanje takve istrage isključivo u nadležnosti Državnog odvjetništva i ono donosi odluku o pokretanju istrage. U Klagenfurtu sada čekaju da ministarstva dogovore modalitete ispunjavanja austrijskog zahtjeva za pravnom pomoći, kazao je Jamnig.

Austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu u okviru istrage poslovanja koruške Hypo banke istražuje i previsoke iznose kredita koje je banka odobravala Zagorcu, dijelom i bez osiguranja. Istraga je proširena zbog sumnje na kriminalno udruživanje, a uz ostale osumnjičeni su Zagorec i bivši šef uprave Hypa Guenter Striedinger.

Striedinger je prošlog tjedna odbio da je sudjelovao u bilo kakvoj organizaciji sa Zagorcem. Odvjetnica Zagorca Višnja Drenski-Lasan izjavila je da hrvatskom pravosuđu nisu dostavljeni dokumenti iz kojih bi bilo razvidno što austrijsko državno odvjetništvo konkretno njenom klijentu stavlja na teret i na temelju čega je pokrenuta istraga.