Povišen stupanj pripravnosti u Izraelu

Snage sigurnosti u povišenom su stanju pripravnosti zbog opasnosti od nasilja tijekom palestinskog obilježavanja Nakbe, "katastrofe" njihova egzodusa nakon osnivanja izraelske države 1948. godine.

Tisuće pripadnika snaga sigurnosti raspoređene su u istočnom Jeruzalemu i na sjeveru Izraela, gdje živi većina arapskog stanovništva, izjavio je glasnogovornik policije. Istaknuo je da nije riječ o maksimalnom stanju pripravnosti i nije spomenuo nijedan incident.

Policija je ograničila pristup platou džamija u starom gradu Jeruzalema, u istočnom dijelu grada koji je Izrael aneksirao 1967., u povodu 63. obljetnice osnutka Izraela.

Samo će muškarci stariji od 45 godina i oni koji imaju izraelsku osobnu iskaznicu imati pristup platou, rekao je glasnogovornik. Ta taj su način isključeni Palestinci koji ne stanuju u istočnom Jeruzalemu.

Državni radio objavio je da je sedam postrojba došlo kao pojačanje uobičajeno raspoređenim snagama sigurnosti na okupiranoj Zapadnoj obali, a svi su dobili upute da se suzdrže od krvoprolića, prenosi Hina.