Što AI zamjera Hrvatskoj

Hrvatski napredak u progonu počinitelja ratnih zločina u protekloj je godini i dalje bio spor, unatoč pritiscima međunarodne zajednice, stoji u izvješću Amnesty Internationala o stanju ljudskih prava u 2010., objavljenom u Londonu. Diskriminaciji su i dalje bili izloženi pripadnici romske manjine, Srbi i homoseksualci, navodi se. AI u izvješću, napisanom na 432 stranice, Hrvatskoj posvećuje malo manje od tri stranice.

U izvješću se navodi kako su kapaciteti hrvatskog pravosuđa za progon ratnih zločinaca mali. Stotine slučajeva, posebno onih u kojima su žrtve Srbi i onih u kojima su navodni počinitelji pripadnici Hrvatske vojske i policije, ostaju neriješeni, dodaje se. Ističe se da se u praksi ne provode zakoni prihvaćeni 2003. u cilju lakšeg progona ratnih zločina te da u velikoj mjeri nedostaje političke volje za provedbu reforme pravosuđa.

Amnesty ocjenjuje da je Vrhovni sud u slučajevima "Glavaš" i "Norac", suprotno međunarodnim standardima, prihvatio neke olakotne okolnosti i ublažio presude te navodi kako je to u slučaju Branimira Glavaša bila pripadnost Hrvatskoj vojsci. 

Kad je riječ o slobodi okupljanja, AI spominje slučaj Varšavske ulice, kada je na mirnim prosvjedima privedeno najmanje 140 osoba koje su prosvjedovale protiv korištenja javnih površina u privatne svrhe. AI ocjenjuje da su pripadnici romske manjine izloženi diskriminaciji na području ekonomskih i scijalnih prava, uključujući obrazovanje, zapošljavanje i stanovanje, te da su mjere koje vlasti poduzimaju nedostatne, a što se tiče Srba, navode se problemi oko povratka izbjeglica u Hrvatsku.

U izvješću je zabilježen i slučaj napada na dvojicu sudionika prošlogodišnjeg Zagreb Pridea.

U godišnjem izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu za 2010. Amnesty International navodi da su  zahtjevi za demokracijom i većim slobodama diljem arapskoga svijeta osnažili društvene medije te da se stvorila prilika kao nikada do sada da se unaprijede i stanja ljudskih prava u svijetu. Amnesty kritizira i Sloveniju jer nije u potpunosti vratila građanska prava izbrisanima te zbog diskriminacije Roma.