27 tona dizajnerskih krivotvorina

Dubrovački carinici na Carinskoj ispostavi Karasovići otkrili su pokušaj nedopuštenog unosa 27 tona dizajnerske robe za koju postoji sumnja da povređuje pravo intelektualnog vlasništva.

Riječ je o odjevnim predmetima s dizajnerskim logotipovima, metražnom tekstilnom materijalu i koži za izradu dizajnerskih torbi te dizajnerskih logotipova. Do sada je pronađeno oko 20 tisuća komada robe za koju postoji osnovana sumnja da povređuje pravo intelektualnog vlasništva.

Pronađena neprijavljena roba ima dizajnerska obilježja: La Martina, Burberry, Ralph Lauren, Tommy Hilfiger, Fred Perry, Lacoste, Guess, Dinamo, Arsenal, Mancester United i Liverpool.

Pronađen je i metražni tekstilni materijal i koža za izradu dizajnerskih torbi te dizajnerski logotipovi. Za sve pronađeno osnovano se sumnja da povređuje pravo intelektualnog vlasništva, odnosno da se ne radi o originalnim dizajnerskim markama.

Procjenjuje se da bi na tržištu vrijednost krivotvorenih proizvoda iznosila više milijuna kuna. Točna procjena tržišne vrijednosti robe znat će se nakon pregleda. Nositelji prava spomenutih dizajnerskih marki utvrdit će radi li se o originalnoj robi.