Snižena gospodarska prognoza za RH

Europska komisija snizila je prognoze o rastu hrvatskoga gospodarstva u ovoj i idućoj godini, istaknuvši da u kratkoročnoj perspektivi ne očekuje njegov povratak na razine prije recesije.

U redovitim proljetnim prognozama Bruxelles je procijenio da će hrvatsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 1,1 posto. U prognozama za jesen predvidio je rast od 1,5 posto. U idućoj bi godini rast hrvatskog BDP-a trebao biti 2 posto, u odnosu na prije prognoziranih 2,1 posto.

Iako se čini da je pad aktivnosti dotaknuo dno, malo je vjerojatno da će gospodarstvo obnoviti stope rasta iz razdoblja prije recesije, bar ne u kratkoročnoj perspektivi, ocjenjuju u Komisiji.

Zbog recesije veliki su manjkovi u razmjeni s inozemstvom znatno smanjeni, ističu u Bruxellesu. Stoga su snizili procjenu o manjku tekuće bilance plaćanja u 2011. na 2,2 posto, u odnosu na jesenje prognoze na 3,7 posto. Iduće godine manjak bi trebao iznositi 2,5 posto, u odnosu na prognoziranih 4,7 posto.

Proračunski će manjak, zbog prošlogodišnjih promjena u poreznom režimu i posljedično nižih prihoda, porasti u ovoj godini na 6 posto BDP-a, procjenjuje EK. U 2012., zahvaljujući umjerenom oporavku prihoda, trebao bi kliznuti na 5 posto. U prognozama za jesen 2011. predviđa se manjak od 6,1 posto, a za 2012. od 5,6 posto BDP-a.

Komisija je ujedno blago snizila procjenu duga opće države u 2011. mjereno kroz udio u BDP-u, na 45,2 posto, s prije prognoziranih 45,9 posto. U idućoj godini dug bi mogao porasti na 48,4 posto BDP-a, dok je u jesenjim prognozama bio procijenjen na 49,9 posto. Inflatorni pritisci trebali bi ostati relativno blagi, iako u Komisiji sada očekuju malo višu stopu inflacije i u 2011. i u 2012., u visini od 2,8 odnosno 2,5 posto. U prognozama objavljenima u studenome procijenili su stopu inflacije na 1,8 odnosno 2 posto.

Komisija očekuje da će se broj radno sposobnih građana u Hrvatskoj smanjivati brže od stope zaposlenosti. Stoga je prognozu o nezaposlenosti u 2011. snizila, s 12,3 posto u studenome na 11,3 posto. Za iduću godinu procjena je snižena na 9,8 posto s prije prognoziranih 11,2 posto.