Smrtonosni napad

Sjeverozapad Pakistana zatresao je novi teroristički napad. U akciji - napadu dvojice bombaša samoubojica - ubijeno je 80 ljudi, a više od 120 ranjeno, od toga je 40 u kritičnom stanju! Eksplozija se dogodila u regrutnom središtu za obuku policajaca u Shabqadaru, u području Mohmand uz granicu s Afganistanom. Bombe su aktivirane u trenutku kada su se tek obučeni kadeti ukrcavali u autobuse nakon završenog tečaja. Upravo su oni trebali u buduće kontrolirati trajno problematičnu, teško nadziranu granicu između Pakistana i Afganistana.

Najnoviji teroristički napad izveli su pakistanski talibani, a kako bi, prema odmah objavljenoj izjavi, osvetili smrt Osame bin Ladena. To je ujedno prvi osvetnički udar, poručuju, uz dodatak koji je i onako očekivan - bit će ih još! Ovo je područje nakon 11. rujna postalo sklonište mnogim stranim borcima, pripadnicima različitih militatnih skupina idejno bliskih Al-Qa'idi, kojoj je pomoć lokalnih snaga bila od presudne važnosti. Operacije su pojačane od 2007.

Podsjećam da su snage sigurnosti za to vrijeme bile najčešća meta napada, no najnoviji teroristički udar je najžešći ove godine. Sve se to poklopli s i onako brojnim kritikama snaga sigurnosti, iz domaćih redova, a zbog "slučaja" Bin Laden. Stoga je današnji napad vojnom vrhu na neki način potvrda kolike žrtve podnose boreći se protiv terorizma.

Zapovjednici vojske trebali bi se danas pojaviti i pred zastupnicima paramenta, koje i te kako zanima uloga vlastite vojske u ubojstvu Bin Ladena. Manje činjenica da je Bin Laden godinama živio nadohvat ruke u Pakistanu, nego kako je moguće da SAD obavi akciju bez službene dozvole Islamabada?

Naravno, za domaće i onako nestabilne političke prilike to je iznimno neugodan udarac saveznika. Gotovo da su otvorenih usta dočekali vijest o "uspješno obavljenoj američkoj akciji eliminiranja neprijatelja br. 1". Pogodan trenutak da snage čvrste ruke dobiju potporu Pakistanaca!

Na širem međunarodnom planu i bez toga dovoljno je straha što će se dalje događati. Odavno je postalo jasno da je mreža Al-Qa'ide dobila gotovo neovisna operativna središta u drugim zemljama. Najpouzdanija je svakako ona u Jemenu, gdje, za razliku od drugih zemalja koje je zahvatila pobuna arapskog proljeća, stoji iza prosvjednika u poticanju rušenja predsjednika Ali Abdallah Saleha. Jest da je Saleh na vlasti 33 godine, da se okružio rođacima i nepropusnom korupcijom, no sve to ne bi pokrenulo Al-Qa'idu, nego...

Saleh je saveznik Amerike u borbi protiv terorizma, za što dobiva i pristojan novac. Iako i ovdje, gotovo kao u Afganistanu, predsjednik jedva upravlja glavnim gradom, ipak je smetnja da se teroristi "ugodno" osjećaju kao u ostatku zemlje. Naime, veći dio zemlje je bez utjecaja središnjih vlasti te pod nadzorom moćnih dobro naoružanih plemenskih vođa. Kada je Al-Qa'ida bila prisiljena napustiti Saudijsku Arabiju, Jemen je bio gotovo idealan novi "dom". Najnovije vijesti potvrđuju i njihovu ubilačku aktivnost u Sani.

Istodobno se jemenski teroristički ogranak dobro povezao s prekomorskim istomišljenicima u Somaliji. Gusarenje jednima i drugima predstavlja stalan izvor ne malih prihoda.

Kako u Jemenu kriza sustiže krizu, mnogi upozoravaju na postojanje vjerojatnosti da ta zemlja bude druga Somalija, znači država kojom nitko, odnosno svatko naoružan vlada. Stoga se može očekivati da će Amerikanci uložiti velike napore kako bi održali predsjednika Saleha, bez obzira na njegove sve minuse i stalne prosvjede stanovništva te pozive na demokratske reforme. U takvoj situaciji ne spominju se ljudska prava, a kako bi se, prema procjenama iz Washingtona, izbjego najgori scenarij. Bolje poznati autokrat, nego nepoznati "novi" Jemen!