Ipak dividenda za dioničare Ine

Vlada i mađarski MOL postigli su sporazum prema kojemu bi polovica prošlogodišnje dobiti Grupe INA bilo isplaćena kao dividenda. Iznos od 480,5 milijuna kuna raspodijelit će se dioničarima u skladu s njihovim udjelom u kapitalu.

Preostala polovica dobiti reinvestirat će se u budućnost Ine. Strateški su partneri suglasni u vezi s tim da se INA dobro nosi s trenutačnim izazovima. U duhu dobre suradnje partneri su pomno razmotrili trenutačno stanje u Ini te se složili da je potrebno rezervirati sredstva za nastavak i izvršavanje Ininih investicijskih planova. Radi se o ulaganjima koja su ključna da bi INA postala jaka i uspješna predvodnica među hrvatskim kompanijama, na ponos svima, zaključuje se u priopćenjima koja su u istovjetnom tekstu objavili Ministarstvo financija i MOL.


MOL ipak popustio oko dividende

Glavna skupština Ine sazvana je za 23. svibnja ove godine. Poziv na skupštinu objavljen je sredinom travnja na Zagrebačkoj burzi, a skupštini je prvo bilo predloženo da se prošlogodišnja neto dobit rasporedi u zadržanu dobit i zakonske rezerve.

Mađarski MOL, koji u Ini drži 47,26% dionica, i Vlada, koja ima 44,84% dionica Ine, do sada su imali različita mišljenja vezano za raspodjelu prošlogodišnje dobiti Ine. Naime, Vlada je početkom travnja zadužila članove nadzornih odbora i skupština koji zastupaju državu u trgovačkim društvima u kojima država ima većinski ili manjinski paket dionica da zahtijevaju da se najmanje 50% dobiti isplati za dividendu, odnosno da se dio dobiti uplati u državni proračun, a pritom je na sjednici Vlade izričito navedena Ina.

Mađarski je MOL do sada najavljivao da će na idućoj godišnjoj skupštini dioničara Ine predložiti da se Inina prošlogodišnja dobit upotrijebi za daljnje investicije.

Neslužbena računica pokazuje da bi, s obzirom na navedeni iznos koji bi se isplatio za dividendu od 480,5 milijuna kuna i udjele u temeljnom kapitalu najvećih dioničara, mađarskom MOL-u za dividendu pripalo 227 milijuna kuna, a hrvatskoj državi 215,4 milijuna kuna.