Slovenija razmatra zatvaranje poglavlja Ribarstvo

Slovenija još nema konačno stajalište o zatvaranju poglavlja Ribarstvo u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom i još proučava prijedlog Europske komisije da je Hrvatska za zatvaranje tog poglavlja ispunila sva mjerila, prenijeli su slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u ministarstvu vanjskih poslova.

Europska komisija prošli je petak uputila u Vijeće EU-a nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za to poglavlje i o njemu je već započeta rasprava na radnoj skupini Vijeća EU-a za proširenje. Kako prenose slovenski mediji, po ustaljenoj se proceduri o tome je li Hrvatska ispunila sva mjerila sada trebaju izjasniti zemlje članice.

Slovenija će svoje prijašnje zadrške za zatvaranje tog poglavlja povući nakon što se završi rasprava u sklopu zemalja članica i o zajedničkom stajalištu izjasne slovenska vlada i nadležni parlamentarni odbori, objašnjenje je slovenskog ministarstva vanjskih poslova, gdje dodaju da se nadaju kako će poglavlje biti moguće zatvoriti što prije.

Sadašnji nacrt zajedničkog stajališta koji je prije tjedan dana predložila Europska komisija sadrži i odredbu iz bilateralnog sporazuma o malograničnom prometu Slovenije i Hrvatske prema kojemu slovenski ribari mogu obavljati gospodarski ribolov uz dio obale Istre, a hrvatski i u slovenskom dijelu Savudrijske vale, prenose slovenski mediji.