Dodik povlači odluku o referendumu

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton uvjerila je predsjednika Republike Srpske u BiH Milorada Dodika da odustane od referenduma koji je trebao dovesti u pitanje opstanak Suda i Tužiteljstva BiH.

Odluka o referendumu bit će povučena, a razgovori s EU-om će se nastaviti, rekao je Dodik. Dodao je da je pristao na povlačenje odluke jer bi uskoro trebali početi razgovori o ozbiljnom preustroju pravosuđa u BiH.

Oporba u Republici Srpskoj odmah je Dodika optužila za prijevaru i kapitulaciju.

Ashton je rekla da je njezin iznenadni dolazak u BiH pokazatelj koliko se EU brine za tu državu. Dodala je da u Uniji sa zabrinutošću prate stanje u BiH i da su spremni pomoći. Želimo vidjeti da političari u ovoj zemlji usmjere svoju pozornost na obrazovanje, otvaranje novih radnih mjesta i gospodarstvo, istaknula je.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izrazio je zadovoljstvo time što je pitanje referenduma u RS-u skinuto s dnevnog reda, no upozorio je kako to nije i kraj svih problema u državi. Ovdje se dovode u pitanje odluke i ovlasti visokog predstavnika, državnih tijela vlasti utemeljenih odlukama parlamenta, postojanje genocida u Srebrenici. Nadam se da će uskoro početi rješavanje tog pravog i trajnog problema u BiH, rekao je Izetbegović, aludirajući na kontinuitet politike kojom Dodik i vlasti RS-a nastoje otežati funkcioniranje države.