Počeo 18. festival glumca

Počeo je 18. festival glumca. Održavat će se do 23. svibnja u Županji, Vinkovcima, Vukovaru i Iloku. Odigrat će se 20 predstava iz prošlogodišnje produkcije hrvatskih kazališta koje je ove godine odabrala Zrinka Cvitešić.

Svečanost otvorenja u Županji počela je mimohodom zaprežnih kola u kojima je dobošar simbolično najavio početak kazališnih događanja u županiji. Okupljene građane iz kola je pozdravio domaćin ovogodišnjeg festivala Zlatko Vitez, izbornica Zrinka Cvitešić te članovi žirija Mira Perić-Kraljik, Joško Ševo i Vera Zima.

Festival je otvorenim proglasio ministar kulture Jasen Mesić, obećavši daljnju potporu ministarstva toj manifestaciji, ali i kazališnoj djelatnosti u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Festival glumca nosi duh kulture i otpora koji hrvatski narod nosi u sebi kroz brojna stoljeća, poručio je ministar Mesić.

Prva predstava festivala je Tolstojeva Priča o konju u izvedbi Zagrebačkog kazališta lutaka. Festival će završiti dodjelom nagrada i šokačkim mjuziklom Bećarske vatre u izvedbi KUD-a Sladorana iz Županje.

Za 18. festival glumca bilo je prijavljeno više od 50 predstava hrvatskih kazališta, od kojih je izbornica Zrinka Cvitešić odabrala dvadeset. Prošle godine predstave je na 17. festivalu glumca vidjelo oko 12.000 gledatelja.