Obljetnica rođenja Franje Tuđmana

U povodu 89. godišnjice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja Hrvatske demokratske zajednice dr. Franje Tuđmana predsjednica HDZ-a i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i članovi Predsjedništva HDZ-a položili su vijenac i zapalili svijeće na njegovu grobu na Mirogoju.

Sasvim je sigurno da dr. Franjo Tuđman ima posebno mjesto u hrvatskoj povijesti jer je bio na čelu hrvatskoga naroda u vrijeme osamostaljenja Hrvatske i posebno želimo na to podsjetiti ove godine kad obilježavamo 20. obljetnicu samostalne i neovisne Hrvatske, istaknula je Kosor. Podsjetila je kako je dr. Franjo Tuđman bio na čelu Hrvatske u najtežim vremenima, dakle osamostaljenja, ali svakako i obrane i oslobađanja Hrvatske. Donosio je mnoge hrabre odluke i te se hrabrosti i u ovim danima prisjećamo, istaknula je Kosor.

Rođen Franjo Tuđman

U povodu obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika krapinsko-zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić zajedno je sa svojim zamjenicima, Sonjom Borovčak i Anđelkom Ferek-Jambrek, položio vijenac kod spomenika Franje Tuđmana ispred njegove rodne kuće u Velikom Trgovišću.

U izaslanstvu Krapinsko-zagorske županije bili su i savjetnik župana za branitelje Žarko Miholić te član Općinskog vijeća Općine Veliko Trgovišće Stjepan Pavliša.

Polaganjem vijenca župan Hajdaš Dončić odao je počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu u povodu čijeg se rođendana, 14. svibnja, slavi Dan općine Veliko Trgovišće. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u Domu kulture u 11.30.


Otkriveno poprsje u Gospiću


Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović otkrio je u svojstvu premijerkina izaslanika na gospićkom Trgu Alojzija Stepinca poprsje prvoga hrvatskog predsjednika. U svom je govoru Milinović doprinos Franje Tuđmana ostvarivanju samostalnosti hrvatske države nazvao veličanstvenim djelom koje ga određuje kao velikana i najvećeg čovjeka u hrvatskoj povijesti.

Zatražio je od stanovnika Gospića i hrvatskog naroda u cjelini povjerenje u hrvatsku Vladu i premijerku Kosor za realizaciju, kako je istaknuo, veličanstvenog projekta ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, što je bio cilj i Franje Tuđmana.

Gradonačelnik Gospića Milan Kolić rekao je da su izradu poprsja akademskog slikara Petra Dolića omogućili Grad Gospić i Družba braće hrvatskog zmaja.

U povodu obljetnice rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske članovi obitelji i hrvatski generali položili su vijence i zapalili svijeće na njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Vijence je položilo i izlaslanstvo Hrvatskog istinskog preporoda (HIP-a) i Hrvatskog informativnog centra na čelu s Antom Beljom. Izaslanstvo generala predvodio je predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora general bojnik Marinko Krešić, a u izaslanstvu su bili i general Ljubo Ćesić Rojs te počasni članovi zbora Marijan Bišćan i Stjepan Hanžić.