Pakistanski parlament osudio američku akciju

Pakistanski parlament osudio je američku akciju u gradu Abotabadu u kojoj je ubijen Osama bin Laden. Pozvali su na razmatranje odnosa sa SAD-om te upozorili da bi Pakistan mogao prekinuti puteve opskrbe za američke snage u Afganistanu u slučaju novih akcija.

Zastupnici su izjavili da su američke jednostrane akcije poput one u Abotabadu i napadi bespilotnih letjelica neprihvatljivi te da bi vlada trebala razmotriti prekid vitalnih puteva opskrbe za američke snage u Afganistanu ako oni ne prestanu.

Šef pakistanske obavještajne službe izjavio je da je spreman podnijeti ostavku zbog afere koja je nastala nakon američke akcije, a koja je osramotila zemlju i iznjedrila sumnju da su pakistanski obavještajci znali gdje se skriva šef al-Qa'ide. Pakistan je odbacio kao apsurdnu bilo kakvu tvrdnju da su vlasti znale gdje se skriva Bin Laden.

Istodobno je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen osudio dvostruki samoubilački napad u kojem je prethodnog dana smrtno stradalo 89 osoba u Pakistanu, naglašavajući potrebu da se ta zemlja i Atlantski savez zajednički bore protiv ekstremista.

U pismu pakistanskom predsjedniku Asifu Aliju Zardariju, upućujući sućut obiteljima žrtava i pakistanskim oružanim snagama, glavni tajnik NATO-a ocijenio je kako je taj napad na brutalni način podsjetio da Pakistan i saveznici moraju ostati ujedinjeni u borbi protiv pošasti nasilnog ekstremizma.