Josipović: Poznat mi je sadržaj izvješća

Predsjednik Ivo Josipović smatra kako je realno očekivati da Hrvatska u lipnju završi pregovore s EU-om jer je, kako je rekao na Pantovčaku na kavi s građanima, napravila vrlo važne pomake u ispunjavanju mjerila. 

Rekao je da samo izvješće za poglavlja 23 i 8 nije vidio, ali da zna njegov sadržaj. To je jedan kontinuirani rad. Vidite da sam puno putovao po svijetu i uvijek sam imao neku pripremu, podatke. Tako da mi je sadržaj poznat, rekao je.

Na pitanje novinara je li normalno da diplomati kroz izvješće vide koje se sve istrage provode u zemlji, a hrvatska javnost ne, Josipović je odgovorio da se o svemu tome manje-više pisalo u medijima, a da je nešto i povjerljivo. U javnost se ne može ići s onima koje su tajne, a tu moramo znati da pitanje tajne veže i diplomate, rekao je.

Upitan o haškim presudama generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču te izgledima žalbe, Josipović je kazao kako je cijeli žalbeni postupak u rukama obrane te da tu ne treba imati iluzije kako se nekim političkim sredstvima može utjecati na drukčiju presudu nego što je bila prvostupanjska. Teško je reći kakvi su izgledi, naravno, a još jednom ističem, u prvom redu obrana - dakle branitelji - maksimalno moraju odraditi svoj posao. Država je tu da pomogne u prvom redu dokumentima i različitim dokazima, rekao je.