Obilježena 20. obljetnica Gromova

Druga gardijska brigada Gromovi obilježila je 20. obljetnicu ustrojstva. Na svečanosti u Zagrebu sudjelovali su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor. U počast 201 poginulog te sedam nestalih položeni su vijenci kod crkve Sveta mati slobode u Zagrebu.

Predsjednik Republike, koji je na svečanosti na zagrebačkom Velesajmu odlikovao nekoliko zaslužnih, ali i stradalih pripadnika ove brigade, Gromove je opisao kao jednu od najpoznatijih postrojbi koju su obilježili čast, junaštvo i domoljublje.


Broj poginulih sve govori


Broj poginulih najbolje govori o vašem ratnom putu, a broj časnika, među kojima su i generali, o junaštvu vaše postrojbe, kazao je Josipović te ocijenio da se borba za bolju i prosperitetnu Hrvatsku, koja je pripadnike Gromova vodila u obrani domovine, nastavlja europskim reformama čiji je cilj bolji život za sve hrvatske građane.

Jadranka Kosor istaknula je da su za ulazak u NATO i skori završetak pregovora s Europskom unijom najzaslužniji upravo branitelji koji su se odazvali pozivu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i krenuli u rat za slobodnu, neovisnu i demokratsku Hrvatsku.

Domovinski rat bio je pravedan, obramben i oslobodilački. Imali smo se pravo braniti i oduprijeti onima koji su htjeli zatrti sve hrvatsko, poručila je premijerka Kosor.


Elitna postrojba Hrvatske vojske


Gromovi su jedna od četiriju gardijskih i elitnih postrojba Hrvatske vojske. Druga gardijska brigada ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni Trstenik, pokraj Dugog Sela, gdje je formirano zapovjedništvo brigade i prva pješačka bojna, a njezina ratna zastava prvi se put zavijorila 28. svibnja na postrojavanju u Kranjčevićevoj. Prvotnu popunu brigade činili su pripadnici MUP-a, postrojbi za posebne namjene iz Lučkog, Rakitja, Kumrovca, Vinice, Siska i Karlovca. 

Ratni put Gromova započeo je već početkom lipnja 1991. na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, a zatim su se borili kod Ljubova u Lici. Razmještaj postrojba odredio je daljnji ratni put brigade. Sudjelovali su među ostalim i u obrani Karlovca, u borbama na Banovini, branili su Petrinju, Sisak, Sunju... Tijekom 1991. u bitki za Farkašić oslobađaju velik dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe. Uz to Gromovi su sudjelovali i u operacijama deblokade južnog bojišta (operacija Tigar), a dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenici, Bljesku i Oluji.

U sastav 2. gardijske brigade 1. svibnja 1996. ulazi 81. gardijska bojna iz Virovitice, a tijekom 2003., u sklopu reorganizacije gardijskih brigada HKoV-a, 2. gardijska brigada spojena je sa 7. gardijskom brigadom.

Tijekom Domovinskog rata sjedišta brigade bila su u Trsteniku, Dugom Selu, Sisku i Petrinji, a poslije rata sjedište joj je u Petrinji.