EU za niže cijene mobilnog roaminga

Europska komisija u idućim će tjednima iznijeti prijedlog zakona kojim bi se cijene usluge roaminga u EU-u dodatno uskladile s onima u pojedinim zemaljama, rekli su za Reuters izvori u EU-u.

Taj bi potez trebao smanjiti zaradu vodećih mobilnih operatera u Europi, poput britanskog Vodafonea, španjolske Telefonice, njemačkog Deutsche Telekoma i francuskog France Telecoma. Istodobno bi oraspoložio više od 500 milijuna pretplatnika na usluge mobilne telefonije u Europi, od kojih su mnogi bili šokirani računima nakon povratka iz inozemstva.

Prema nacrtu prijedloga, za koji se očekuje da će biti prihvaćen do lipnja, najviše cijene uvedene u proteklih nekoliko godina za pozive i tekstualne poruke iz inozemstva bit će dodatno smanjene. U pripremi je i gornja granica cijena za usluge prijenosa podataka iz inozemstva, što znači da će operateri biti prisiljeni odrediti najviše cijene za preuzimanja podataka tijekom boravka korisnika u inozemstvu.

Prema novim prijedlozima, limit bi od srpnja 2014. u slučaju glasovnih poziva tijekom boravka u inozemstvu u EU-u trebao biti snižen na 24 eurocenta po minuti, sa sadašnjih 39 eurocenti. Od srpnja 2016. više cijene roaminga za pozive trebale bi de facto biti ukinute, a cijene tekstualnih poruka ograničene na maksimalno 10 eurocenti po SMS-u, u odnosu na sadašnjih 11 eurocenti.