Autobiografska knjiga Patti Smith

Hrvatski prijevod autobiografske knjige "Tek djeca" ("Just Kids") Patti Smith, u kojoj ta cijenjena rock-pjesnikinja nudi poetski pogled na svoju neobičnu vezu i neraskidivi umjetnički i emotivni odnos s fotografom Robertom Mapplethorpeom, izašao je u izdanju "Šarenog dućana".

Njujorška kantautorica Patti Smith na svom se putu iz anonimnosti do statusa zvijezde sretala i družila s brojnim respektabilnim imenima kao što su Andy Warhol, Bob Dylan ili Sam Shepard, no kako je napisala u knjizi, važniji od svih bio je sasvim slučajan susret 1967. s duhovnim bratom, umjetnikom njezina života: Robertom Mapplethorpeom (1946.-1989.).

"Tek djeca" je elegična, detaljno ispričana i poetizirana priča o dvoje ljudi koji se s margina društva, u kratkom roku i zahvaljujući vlastitim talentima, spektakularno premještaju u epicentar zbivanja, pod svjetla reflektora gdje su ostali do danas, napisao je u pogovoru rock-kritičar Denis Leskovar, koji je i autor hrvatskog prijevoda toga nagrađivanog djela.

Osim najboljem prijatelju, kojem je ostala vjerna do groba, Patti Smith ovom knjigom piše ljubavno pismo i svojim uzorima Rimbaudu, Genetu, Blakeu, Baudelaireu, ali i New Yorku 1970-ih, gradu čiji su kvartovi, ulice i klubovi, posebice CBGB i Max's Kansas City, zauvijek zadužili rock-povijest.
Knjiga "Tek djeca" (283 str.) donosi i tridesetak ilustracija i arhivskih te umjetničkih fotografija, među kojima je i glasoviti Mapplethorpeov portret Patti Smith za njezin album "Horses" iz 1975.

Patricia Lee "Patti" Smith (Chicago, 1946.) američka je pjevačica kantautorica, pjesnikinja i vizualna umjetnica. Izdala je deset albuma, a već je prvom pločom "Horses" iz 1975., postala vrlo utjecajna u punk-rock pokretu New Yorka. Pattinu ambicioznu, nekonvencionalnu i izazovnu glazbu kritičari smatraju najuzbudljivijom fuzijom rocka i poezije još od pojave Boba Dylana. Odlikovana je Ordenom reda umjetnosti i književnosti francuskog ministarstva kulture, a 2007. uvedena je u Rock and Roll kuću slavnih.