Ključni tjedan za ulazak u EU

Ovaj je tjedan ključan za ulazak u Europsku uniju, ali sada možemo samo čekati i nadati se najboljem. Prve indicije o tome kako je Vlada ispunila domaću zadaću dobit ćemo već u četvrtak, na sastanku stalnih predstavnika u Bruxellesu, a idućeg ponedjeljka na ministarskom sastanku mogli bismo dobiti i točan datum ulaska u Uniju.

Nakon šest godina pregovaranja, dva mjeseca su napravila razliku.

Riječ je prije svega o političkoj procjeni u kombinaciji, recimo, pritisaka i nagrađivanja Zagreba jer Bruxelles nas praktički ovoga trenutka i gura prema članstvu u Europskoj uniji, rekao je Tonino Picula, član Predsjedništva SDP-a.

Iznenadan obrat u odnosu na ožujak trebao bi rezultirati sljedećom dinamikom. Za četiri dana mogao bi se čak dobiti i datum ulaska, što bi neposredno nakon toga dobilo i svoju političku potvrdu. Mjesec dana poslije i mogući kraj, začin na proslavu 20 godina hrvatske neovisnosti. No iz Hrvatske stižu zahtjevi za dodatni monitoring, a spominje se da bi i Unija mogla tražiti slično.

Monitoring je izraz nevjerice, odnosno dokaza da Europska unija nema nikakvih iluzija o reformskim kapacitetima ove vlade, izjavio je Picula.

Vladajući pak na kritike odgovoraju da oporba opstruira završetak pregovora. Za SDP je jasno da se ova tema iskorištava u predizborne svrhe, no sigurni su u neuspjeh te taktike.

U SDP-u smatraju da se referendum mora održati poslije izbora, a ne prije njih ili istodobno. Slični tonovi i u novinarskim krugovima.

Premda to u ovom trenutku nitko ne želi izgovoriti, čini se da vladajući neće inzistirati na referendumu prije izbora. Interes mjeren jednim izbornim ciklusom mogao bi ipak ustuknuti pred povijesnim događajem.