Natjecanje u oranju - turistička promidžba

Iduće godine Hrvatska će biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju! Neće se održati u Slavoniji, kako bi se možda očekivalo, nego u Biogradu na moru. A na svjetskoj razini u oranju prednjače Skandinavci. Upravo se na jugu Švedske ovog vikenda održalo svjetsko natjecanje orača. 

Malo švedsko mjesto Lindevad ugostilo je 56 najboljih svjetskih orača, među njima i dva hrvatska. Tomislav Kuharić treći je put zaredom bio sudionik svjetske smotre. Ove je godine završio u zlatnoj sredini, na 19. mjestu. Radivoj Rekić nastupio je prvi put i bio 24.

Velika je vjerojatnost da će sve više skandinavskih gostiju dolaziti k nama na odmor. Natjecanje u oranju za promidžbu zemlje iskoristila je Hrvatska gospodarska komora.

Relativno skromna robna razmjena sa Šveđanima ipak bilježi napredak. Lani je naš izvoz u tu zemlju porastao za 40 posto, a potencijal za suradnju najveći je u prehrambenoj industriji i proizvodnji pića.

Osim mora i ljetovanja, Hrvatska će sljedeće godine u rujnu biti domaćin Svjetskog prvenstva u oranju. I to na obali, što je za mnoge veliko iznenađenje. No mjerodavni ističu da se na natječaj nitko iz, primjerice Slavonije, nije ni javio.

Svjetsko prvenstvo u oranju, ma kako se mnogima činilo, nije nimalo nevažan događaj. Primjerice, prvenstvo u Sjevernoj Irskoj otvorio je britanski princ Charles.