Sporazumi o ribarstvu pod znakom pitanja

Francuska i Španjolska vrše pritisak na Bruxelles kako bi zadržale sporazume o ribarstvu koji im omogućuju izlov u vodama trećih zemalja, poglavito u Africi, za što te siromašne zemlje dobivaju financijsku kompenzaciju, piše list Le Monde.

Pariz i Madrid, piše list pozivajući se na diplomatske izvore, u zajedničkom pismu tvrde kako je ključno zadržati postojeće sporazume o ribarstvu i mogućnost proširenja zona izlova. Međunarodna dimenzija europske politike ribarstva trebala bi očuvati budućnost europske flote, kažu te dvije zemlje, najveće europske ribarske sile.

Nevladine ekološke organizacije žale se da od tih sporazuma profitiraju samo industrije, a da se dodatno osiromašuju resursi siromašnih zemalja. Pariz i Madrid, suprotno tome, kažu da ti sporazumi jamče očuvanje održivosti morskih resursa i u velikom broju slučajeva temelj su za ekonomski i socijalni razvoj zemalja u kojima djeluju.

Francuzi i Španjolci boje se da bi europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki mogla popustiti pred pritiscima organizacija za očuvanje okoliša i staviti pod znak pitanja te sporazume u korist reforme zajedničke ribarske politike.