Tužitelj ICC-a zatražio Gadafijevo uhićenje

Tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) Luis Moreno-Ocampo zatražio je podizanje naloga za uhićenje libijskog čelnika Moamera Gadafija, njegova sina Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha al-Senusija, po optužnici koja će ih teretiti za zločine protiv čovječnosti.

Moreno-Ocampo je to najavio početkom svibnja nakon što je UN-ovo Vijeće sigurnosti u veljači upozorilo sud sa sjedištem u Den Haagu na nasilje u Libiji.

Ured je prikupio jasne dokaze o naredbama koje je izdao osobno Gadafi, jasne dokaze o tome da je Saif al-Islam organizirao okupljanje plaćenika i jasne dokaze o sudjelovanju Al-Senusija u napadima na prosvjednike, rekao je Moreno-Ocampo.
Prikupljeni su i dokumenti o tome na koji su način spomenuta trojica održavala sastanke i planirala akcije te o tome na koji je način Gadafi koristio svoje apsolutne ovlasti za počinjenje zločina u Libiji.

Moreno-Ocampo rekao je kako je odlučio brzo pokrenuti istragu kako bi što prije postigao globalni konsenzus o tomu da se zločini počinjeni u Libiji moraju istražiti, unatoč tomu što će suci tek sada morati donijeti odluku o tome ima li dovoljno dokaza za podizanje naloga za uhićenje.

S obzirom na činjenicu da ICC nema policijske snage, o zemljama članicama ovisi kada će početi uhićenja.