Pojeftinjuje gorivo za 17 do 28 lipa

Maloprodajne cijene naftnih derivata od ponoći trebaju biti niže od 17 do 28 lipa po litri. Cijena najprodavanijeg motornog benzina eurosuper BS 95 ponovno će se spustiti ispod 10 kuna jer je Ministarstvo gospodarstva njegovu najvišu cijenu utvrdilo na 9,89 kuna po litri (danas još 10,07 kn/l).

Ministarstvo je, u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, utvrdilo i objavilo najviše razine maloprodajnih cijena derivata u razdoblju od 17. do 30. svibnja.

Do sada su naftne kompanije gotovo redovito svoje cijene usklađivale s maksimalno dopuštenim, pa vozači od ponoći mogu očekivati za oko 2% niže cijene motornih benzina te gotovo 3% jeftinija dizelska goriva.

Naftne kompanije od sutra mogu imati najvišu cijenu eurosupera BS 98 na 10,19 kuna (do sada 10,39 kuna), a eurosupera BS 100 na 10,40 kuna (do sada 10,60 kuna).

Od ponoći bi cijene dva najprodavanija dizelska goriva, eurodizela BS i običnog dizela, trebale biti niže za 28, odnosno 26 lipa po litri. Najviša cijena eurodizela BS može biti 9,07 kuna (do sada 9,35 kuna), a dizela 8,72 kune (do sada 8,98 kuna).

Maloprodajna cijena plavog dizela od ponoći treba biti niža za 17 lipa po litri, jer je njegovu najvišu razinu cijene Ministarstvo utvrdilo na 5,58 kuna (do sada 5,75 kuna).

Plinsko ulje s oznakom euro može koštati najviše 6,47 kuna, što je 20 lipa manje od dosadašnjih 6,67 kuna. Najviša cijena običnog loživog ulja je 6,27 kuna, što je 19 lipa manje od dosadašnjih 6,46 kuna.

Prema Pravilniku, korekcija cijena naftnih derivata ponajviše ovisi o kretanju cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana i tečaju američkog dolara, a najveća dopuštena promjena najviše maloprodajne cijene pojedinog derivata naviše ili naniže u odnosu na važeću najvišu cijenu je 3%. Kako se doznaje u Ministarstvu, u proteklom su obračunskom razdoblju kotacije svih derivata na mediteranskom tržištu pale, a i tečaj dolara u odnosu na kunu također je u laganom padu u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

Prema Pravilniku, čija je primjena počela 4. travnja, Ministarstvo gospodarstva svaki drugi ponedjeljak obračunava i na svojim internetskim stranicama objavljuje najviše maloprodajne cijene pojedinih naftnih derivata koje će vrijediti idućih 14 dana. Tijekom ta dva tjedna naftne kompanije mogu mijenjati cijene, ali one ne smiju biti veće od maksimalnih koje je objavilo Ministarstvo.

Od tog su pravila izuzete benzinske postaje na autocestama i postaje na morskoj obali koje imaju mogućnost direktne opskrbe plovila gorivom za koje naftne kompanije slobodno određuju cijene derivata, osim za plavi dizel koji je izuzet od slobodnog formiranja cijene.