RH spremna za zatvaranje poglavlja 23

Hrvatska je ispunila sva mjerila za zatvaranje poglavlja 23 - ključnog za dovršetak pristupnih pregovora s Unijom. Potpredsjednica Europske komisije Vivian Reding o tome je obavijestila povjerenika za proširenje Štefana Fülea, a on će u četvrtak to iznijeti stalnim predstavnicima zemalja članica EU-a.

Na sastanku će se testirati spremnost europske 27-orice za zaključenje pregovora s Hrvatskom. Briselski diplomati, kako neslužbeno doznajemo, smatraju da je zatvaranje pregovora s Hrvatskom do kraja lipnja - sada izgledno.

A da pristupni pregovori s Hrvatskom trebaju završiti do kraja lipnja, najkasnije prije ljetne stanke, zaključak je Zajedničkoga parlamentarnog odbora Republike Hrvatske i Europske unije na kraju dvodnevnog zasjedanja u Dubrovniku. 

Obraćajući se parlamentarcima na kraju skupa, predsjednica Vlade Jadranka Kosor naglasila je da će Hrvatska u istom tempu nastaviti i dalje. Predano ćemo raditi i do potpisivanja pristupnog ugovora, ali i nakon toga. Dakle, otvorili smo jedan proces koji je nepovratan. To je ono što je dobro budući da govorimo o reformama, budući da govorimo o mnogim teškim odlukama koje smo donosili, izjavila je premijerka. Dodala je da će Hrvatska biti dobar i pouzdan partner kao 28. članica EU-a.

Otkud euroskepticizam?

Kosor je podsjetila kako je na čelo hrvatske Vlade došla 2009., u trenutku kada je bilo zatvoreno samo pet poglavlja, te da je trebalo riješiti temeljni problem, odnosno deblokirati pregovore, u čemu se uspjelo. Hrvatska je pokazala da se zna ponašati europski i sada ima 30 zatvorenih poglavlja. Morali smo ispuniti 120 mjerila, a svako znači reformu i promjene, i taj posao nije bilo lako obaviti, kazala je premijerka.

Zajednički parlamentarni odbor RH-EU, koji je završio svoj dvodnevni skup, pohvalio je napredak Hrvatske u ispunjavanju i primjeni reformi koje su potrebne za članstvo te izrazio uvjerenost da bi pristupni pregovori trebali biti zaključeni do kraja lipnja.