Bit će prostora za ambiciozne

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Stjepan Mikolčić na otvorenju konferencije o sigurnosti hrane u Opatiji rekao je da su poglavlja 11 i 12 pregovora s Europskom unijom zatvorena, a uskoro bi trebalo biti zatvoreno poglavlje 13.

Hrvatska poljoprivreda i proizvođači ulaskom u Europsku uniju moći će raspolagati s 800 milijuna eura, što je 50 posto više od onoga što se dosad ulagalo u poljoprivredu na godišnjoj razini. Ulaskom u Europsku uniju neće se zadržati zatečeno stanje nego će biti mogućnosti za napredak i za ambiciozne, rekao je Mikolčić.

Zaključio je kako je krajnji rezultat zajedničkog rada da Hrvatska može osigurati zdravu hranu i ravnopravno sudjelovati na tržištu Europske unije.

Konferenciju o sigurnosti hrane, čiji je cilj obavijestiti sudionike o aktivnostima mjerodavnih ustanova u području sigurnosti hrane tradicionalno već petu godinu zaredom organizira Hrvatska gospodarska komora. 

Konferencija je u Opatiji okupila predstavnike mjerodavnih tijela i poslovnog sektora.

Posebna tema ovogodišnje dvodnevne konferencije su kemijske i fizikalne opasnosti u hrani. Neke od najzanimljivijih tema su označavanje, reklamiranje i prezentiranje hrane, onečišćivači iz materijala i predmeta u dodiru s hranom, najčešće biološke opasnosti u hrani, sigurnost hrane u RH i drugo.