O Kornatima svjedoče piloti

U nastavku suđenja bivšemu šibenskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici za kornatsku tragediju svjedočio je Dragutin Matić, pilot civilnog zrakoplova Croatia Airlinesa, koji je tog dana oko 15 sati prelijetao Velebit.

Matić je rekao kako kontrola leta u Zemuniku nije mogla uspostaviti vezu s posadom kanadera koja je gasila požar na Kornatu, te ih je zamolila da oni uspostave vezu s njima i prenesu poruku. Poruka je glasila da prestanu s radom na Kornatu i krenu prema Vodicama. Matić je prenio poruku članu posade u kanaderu i nakon toga nastavio letjeti prema Zadru, te nije imao saznanja što se poslije događalo.

Kopilot u kanaderu Josip Jandrić, koji je bio nad Kornatom i u zaleđu Vodica, kazao je da su vatrogasci na terenu tražili pojačanje u zračnim snagama i ljudstvu te ponovio iskaz iz istrage, u kojem je rekao kako mu je žao što nije mogao pomoći stradalim vatrogascima.

Da smo znali gdje su vatrogasci, mogli smo im pomoći tako da na to mjesto bacimo sve vodene bombe, kao što smo već učinili u 42 navrata taj dan na Kornatu, rekao je Jandrić.

Na pitanje odvjetništva zašto su išli gasiti u zaleđe Vodica, Jandrić je rekao da su gasili požar u zaleđu Vodica i na Prokljanskome jezeru, a kako je taj dan puhalo neobično jak jugo, prioritet je bila obrana kuća, dodavši da ne zna jesu li te kuće tada bile nastanjene.

Ispitan je i vojni pilot Dalibor Ivelja, koji je na dan tragedije bio kapetan helikoptera, kazavši da su tek oko 18,30 sati dobili poziv da će ići na Kornate izvlačiti vatrogasce. Spominjali su se teško ozlijeđeni i poginuli.

Slavica je optužen za propuste u organiziranju gašenja požara na otoku Kornatu te za kašnjenje akcije spašavanja stradalih vatrogasaca.

Sutra će svjedočiti bivši ministar obrane Berislav Rončević te trojica članova HGSS-a, koji su prvi došli na mjesto nesreće i spašavali ranjene vatrogasce, a među njima i Stipe Božić.