Britanske snage proširile ciljeve

Britanski borbeni zrakoplovi napali su bazu za obuku tjelohranitelja Moamera Gadafija, objavilo je britansko ministarstvo obrane. Zgrade libijske obavještajne službe također su napadnute u udarima na Tripoli koje su prošle noći izveli lovci Tornado i krstareće rakete Tomahawk ispaljene s podmornice HMS Triumph.

Čini se kako izbor meta pokazuje da su britanske snage proširile svoje operacije koje su dosad bile usmjerene na uništenje naoružanja te zapovjednih i kontrolnih centara. Najviši britanski vojni časnik general David Richards rekao je u intervjuu prošloga tjedna da NATO mora proširiti opseg meta u Libiji ili će se u suprotnom povećati izgledi da Gadafi ostane na vlasti.

NATO je gađao i ostale vladine zgrade u Tripoliju. Rano jutros pogođena je glavna policijska zgrada i zgrade ministarstva za borbu protiv korupcije.

Libijska vlada optužila je NATO zbog gađanja objekata smještenih u području gusto naseljenom civilnima. Doveli su strane novinare kako bi snimili štetu. Tvrde da su pobunjenici iz Benghazija naveli NATO da uništi dokumente o korupciji koji ih navodno terete.

Istodobno, Gadafijeva vlada zanijekala je optužbe Međunarodnoga kaznenog suda koji je zbog zločina nad civilima zatražio uhićenje Gadafija, njegova sina i šefa tajne policije.

A Visoko povjereništvo UN-a za izbjeglice objavilo je kako je od početka sukoba približno 14.000 osoba napustilo Libiju i došlo u Italiju i na Maltu. UN će sutra ponoviti poziv za pomoć toj zemlji.