MOL stekao još 0,21% dionica Ine

Mađarski MOL objavio je da je 1,6% dionica Ine predmet opcijskog sporazuma koji je zaključio. Također je objavio da je na izvanburzovnom tržištu ili na Zagrebačkoj burzi stekao ukupno 21.009 dionica Ine (0,21% dionica Ine) u četiri kupoprodaje preko profesionalnih brokera. Sve su transakcije, kako ističu, provedene u skladu s tržišnim cijenama.

Dodaju da su Hanfi poslane posebna skraćena tablica iz koje se vidi identitet brokera, količina, cijena i način plaćanja, te posebna tablica s datumom kupnje, dospijećem, cijenom, količinom i vrsti transakcije. Sada MOL ukupno na skrbničkim i podskrbničkim računima drži ukupno 4,746.629 dionica Ine, što je 47,47% Ininih dionica.

MOL je dobrovoljno objavio da je 1,6% Ininih dionica predmet opcijskog sporazuma zaključenog od strane MOL-a. MOL još nije stekao te dionice, a čak i da su opcijska prava realizirana, to ne bi povlačilo nikakvu obvezu objavljivanja, kaže se u priopćenju mađarske kompanije. Ističu da su, iako Hanfa još nije pružila jasno objašnjenje i činjenice koje bi opravdale njene istrage, odgovorili na pismo poslano 9. svibnja unutar roka koji je istekao jučer, 16. svibnja.

Iz mađarske kompanije navode da je, prema Hanfinoj odluci objavljenoj na Zagrebačkoj burzi 9. svibnja, istraga potrebna jer je agencija utvrdila značajno trgovanje od strane inozemnih investitora. Hanfa je trgovanje od strane domaćih investitora prvi put spomenula tek 16. svibnja 2011. Više od dvije trećine trgovanja Ininim dionicama od prosinca do travnja izvršeno je od strane domaćih institucionalnih ulagača, koji nikada nisu bili predmetom bilo kakvog Hanfina nadzora, kaže se u priopćenju.

MOL smatra da je takvo razmišljanje diskriminativno i pristrano na štetu stranih investitora koji osiguravaju stalni priljev kapitala i tok kapitala u hrvatskom gospodarstvu te se uistinu nada da će Hanfa u svojim budućim istragama poštovati načela ravnopravnog tretmana. Stoga je MOL Hanfi izravno uputio posebno pismo u kojem je izrazio zabrinutost.

Objavili smo sve relevantne činjenice koje su nam poznate, koje Hanfa nije zatražila, ali bi ih mogla smatrati relevantnima, navodi MOL koji je u priopćenju objavio i odgovore na upite Hanfe koji, kako navode, nisu podložni čuvanju poslovne tajne.

Hanfa je jučer produljila obustavu trgovanja dionicama Ine na Zagrebačkoj burzi dok Hanfa ne odluči drukčije, ali ne dulje od kraja trgovinskog dana u petak, 20. svibnja, navodeći uz ostalo da od MOL-a očekuje očitovanja na 9. svibnja zatražene podatke i dokumente o načinu stjecanja Ininih dionica.