"Nema govora o netransparentnosti"

U vezi s jučerašnjom izjavom predsjednika Ive Josipovića o transparentnosti proračuna premijerka Jadranka Kosor izjavila je kako bi voljela da je to predsjednik rekao nama u Vladi, jer mi radimo velike poslove kako bismo još više smanjili rashode.

Bilo bi dobro da predsjednikov ured tomu pridonese jer su sredstva za taj ured u ovoj godini povećana za 37,4 posto, rekla je premijerka u izjavi novinarima nakon što je u Mokošici položila temljeni kamen za gradnju zgrade za hrvatske ratne vojne invalide.

O netransparentnosti proračuna nema govora jer mi smo prvi put zamrznuli rashode 2011., a osim toga smo uklopili četiri milijarde novih izdataka te ostali na proračunu kao i prošle godine, rekla je Kosor.

Predsjednik Josipović je nakon sjednice Gospodarskog savjeta izjavio da je transparentnost proračuna, odnosno jasnoća trošenja državnog novca, važno sredstvo pravedne porezne politike. Kako je rekao, po nekim podacima otvorenost proračuna u Hrvatskoj je 58 posto, a u SAD-u čak 95 posto, pa bi ubuduće u proračunu trebalo biti što manje generalnih opisa, a što više detalja.


Napad na institucije hrvatske države

Na upit o izjavama Slavka Linića o kriminalističkom istraživanju tokova novca namijenjenog obrani Rijeke, predsjednica Vlade je rekla da kad ne bi bilo tragično, bilo bi smiješno.

Tu je riječ o napadu na institucije hrvatske države, cilj kojega je urušiti ih. Često smo slušali takve napade, rekla je premijerka i ponovila kako je temeljno načelo da borba protiv korupcije mora ići u svim smjerovima i da nema nedodirljivih.


Obavljen golemi posao

U vezi s neslužbenim vijestima iz Bruxellesa da je Hrvatska ispunila sve obveze za zatvaranje 23. poglavlja, premijerka je rekla kako smatra da smo zadnjim dostavljenim izvješćem obavili golem posao koji činimo radi hrvatskih građana i građanki te da bismo Hrvatsku još jače učvrstili kao pravnu državu.

Vjerujemo kako će zadnje izvješće biti dostatno da svi koji odlučuju mogu reći da je Hrvatska obavila dobar posao i da smo ostvarili još jedan povijesni cilj, rekla je premijerka u Mokošici, a prenosi Hina.