Medalje i preporuke za hrvatska vina

Hrvatska su vina dobila 40 medalja i 25 preporuka na danas dodijeljenim "Decanter World Wine Awards 2011.", nagradama najpoznatijeg stručnog vinskog časopisa Decanter u sklopu London Wine Faira, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Najprestižniju nagradu "Regionalni trofej" dobila je ledena berba Bodren Bodren, a zlatnu medalju Krauthaker graševina izborna berba prosušenih bobica, kaže se u priopćenju. Prema podacima HGK, srebrnu medalju dobilo je 11 hrvatskih vina, a njih 27 dobilo je brončanu.

U organizaciji HGK i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja na sajmu vina London Wine Fair, koji se od 17. do 19. svibnja održava u Londonu, izlaže 25 hrvatskih proizvođača vina.

Decanterove nagrade, kojih je za 11 više nego prošle godine, potvrđuju status Hrvatske kao zemlje vrhunskih vina. I dalje intenzivno moramo raditi na brendiranju i tada s pravom možemo očekivati da ćemo postati ravnopravan član društva elitnih svjetskih vinskih zemalja, ističe pomoćnik direktora Sektora za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGK Rajko Ružička.

London Wine Fair vodeći je međunarodni sajam vina i jakih alkoholnih pića na kojem se tradicionalno susreću vodeći svjetski proizvođači i distributeri. Ove godine 1500 izlagača iz svih dijelova svijeta predstavlja više od 20.000 vrsta vina.