Istražni zahtjev protiv Žmakovih

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je Istražnom centru Županijskog suda u Puli istražni zahtjev protiv Željka Žmaka (75) i Dražena Žmaka (52), nekadašnjeg predsjednika i člana uprave Glasa Istre, koje sumnjiči da su zlouporabom položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju oštetili državni proračun za gotovo 11 milijuna kuna. Istražni zahtjev podnesen je i protiv trgovačkog društva Glas Istre.

U priopćenju pulskog ODO-a, koji ne navodi imena osumnjičenika i naziv tvrtke, kaže se kako se osnovano sumnja da su, zajedno i dogovorno, prvoosumnjičenik kao predsjednik i drugoosumnjičenik kao član uprave Glasa Istre, da bi izbjegli plaćanje poreza i doprinosa te ostvarili nepripadnu imovinsku korist za trgovačko društvo, 1. veljače 2009. zaključili dva ugovora o prodaji imovine i prava za oko 10,969.000 kuna (bez PDV-a) i oko 4,862.000 kuna (bez PDV-a) s dvama sestrinskim društvima, Glasom Istre novine d.o.o. i Glasom Istre trgovina d.o.o.

Ugovorna je obveza bila da se kupovna cijena podmiri preuzimanjem dugova društva vjerovnicima te da se sklope ugovori o radu sa svim radnicima društva u sestrinskom društvu. U popis preuzetih dugova prije toga nisu uvrštene evidentirane obveze.

Zatim je 24. veljače 2010. prvoosumnjičenik Željko Žmak s Puljankom d.d. Alberta Faggiana zaključio dva ugovora o prijenosu poslovnog udjela u sestrinskim trgovačkim društvima za po jednu kunu, čime su onemogućili namirenje obveza državnom proračunu od oko 7,500.000 kuna za neplaćene poreze, doprinose i obveze za PDV nastale prodajom navedene imovine i prava od 3,338.162,35 kuna, priopćio je DORH.

Žmakove i Glas Istre kazneno je prijavila pazinska područna služba Porezne uprave Ministarstva financija.