Zapljena automobila, plovila i skutera

Zaposlenici Agencije za upravljanje državnom imovinom počeli su pljenidbu imovine optuženika u aferi zloporaba sa zemljištem na štetu poduzetnika Danka Končara. Prvi su se na udaru našli luksuzni automobili, skuteri i plovila.

Popodne su zaplijenjena dva Audija bračnog para Hrvatin, Željana i Romine, optuženih u toj aferi. Zaplijenjena su im i dva skutera te petmetarski gliser. Općinsko državno odvjetništvo odlučilo je da treba zaplijeniti i Citroen Berlingo furgon Borisa Sorge te Golf njegove majke Eliane Sorgo.

Vinka Cetinski danas je izbjegla pljenidbu Mercedesa E 350 jer se, kako je novinarima rekao njezin suprug Mirko Cetinski, dogovorila da ga ovih dana sama preda policiji. 

Pljenidbe su provedene na temelju zahtjeva Županijskoga državnog odvjetništva da se radi osiguranja novčane tražbine blokiraju imovina i bankovni računi Vinke Cetinski i drugih osumnjičenika.

Podsjetimo, Vinka Cetinski i ostali sumnjiče se da su oštetili poduzetnika Danka Končara za 43 milijuna kuna. Kupovali su zemlju po višim cijenama od uobičajenih, a u kupoprodajnim ugovorima prikazivali su još veće cijene.


Optužni prijedlog protiv Željana Hrvatina

Istodobno je pulsko Općinsko državno odvjetništvo podnijelo Općinskom sudu u Rovinju optužni prijedlog protiv odvjetnika Željana Hrvatina (42) i 40-godišnjeg R. S. iz Rovinja zbog poticanja na sprječavanje dokazivanja u kaznenom postupku, odnosno uništavanja predmeta koji služi za dokazivanje u kaznenom postupku, te krivotvorenja službene isprave.

Prema optužnom prijedlogu, Hrvatin je 9. travnja 2011. u Rovinju, u nakani da onemogući dokazivanje u kaznenom predmetu u slučaju zloporaba pri kupnji i prodaji nekretnina na štetu tvrtke Kermas Danka Končara, koji je u tijeku pred Županijskim sudom u Puli, a znajući da se u računalu nalaze podaci koji služe za dokazivanje u tom postupku, od R. S. kao direktora računalnog servisa zatražio da uništi podatke u tri računala. Riječ je o računalima kojima se služio njegov odvjetnički ured te agencija za nekretnine u kojoj je suvlasnik s Borisom Sorgom, također osumnjičenikom u slučaju Končar.

Okrivljeni R. S. je nakon toga iz tri računala izvadio kućišta tvrdih diskova i šest magnetskih pločica te ih izgrebao i bacio na otpad. Kako bi prikrio taj postupak, sastavio je radne naloge u kojima je neistinito naveo da su računala zaprimljena bez tvrdih diskova.

Hrvatin je uništenje dokaza pokrenuo dan nakon uhićenja Vinke Cetinski i četvero suradnika, među kojima je bila i Hrvatinova supruga Romina, u vrijeme kad je zbog službenog puta bio nedostupan istarskoj policiji. Željan Hrvatin je još u pritvoru Istražnog centra Županijskog suda u Puli.