Međunarodni dan muzeja

Međunarodni dan muzeja koji se svake godine obilježava 18. svibnja ove će godine obraditi temu "Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju svoju priču", najavili su iz Muzejsko-dokumentacijskog centra (MDC), organizatora akcije.

Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča kao integralnog dijela kulturne baštine. Muzeji koji o njoj skrbe, kako tvrde organizatori, doprinose očuvanju individualnog i kolektivnog sjećanja. 

Obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i ove se godine odazvalo više od stotinu muzeja i galerija. Naglasak je stavljen na brojne primjere osobnih dokumenta prošlosti utkanih u kolektivno sjećanje naše generacije, ističu iz Muzejsko-dokumentacijskog centra.
Uz izložbe organizirane su edukativne radionice, dio njih bio je posvećen osobama s posebnim potrebama, te koncerti i prezentacije. Zasebna tema je afrička kultura.

Obilježavanju se pridružilo i Hrvatsko muzejsko društvo (HMD), a kao vrhunac  aktivnosti predsjednica tog društva Dubravka Osrečki-Jakelić najavila je dodjelu nagrada 23. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt. Nagrada za životno djelo "Pavao Ritter Vitezović" dodijeljena je akademskoj slikarici i restauratorici Almi Orlić.

Godišnje nagrade dobit će autori izložaba "Prva dalmatinska umjetnička izložba Split 1908." splitske Galerije umjetnina te "Ikonografija grada" zagrebačke Moderne galerije. Nagrađeni su još Jakov Radovčić i Željko Kovačić za Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej za umjetnost i obrt za vodič "Muzej za umjetnost i obrt Zagreb 1880.-2010." te Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu za promicanje kulture u prošloj godini.

U proljetnoj manifestaciji kojom se u Hrvatskoj od polovice travnja do polovice svibnja dočekuje Međunarodni dan muzeja sudjeluju među ostalima Hrvatski nacionalni komitet ICOM-a, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Galerija Antuna Augustinčića iz Klanjca, Gradski muzej Vinkovci, Muzej grada Crikvenice te muzeji i galerije u Virovitici, Iloku, Splitu, Poreču, Rijeci, Zagrebu i drugdje.