Plan za razvoj - "Mi znamo kamo"

Hrvatskoj treba jaka proizvodnja, a strateški zaokret prema reindustrijalizaciji prvi je korak ka oporavku i izlasku iz krize, istaknuo je predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika CROMA Vladimir Ferdelji na 1. kongresu hrvatskih menadžera i poduzetnika pod nazivom Mi znamo kamo.

Na kongresu je predstavljen masterplan razvoja hrvatskog gospodarstva koji sadrži ključne točke razvoja Hrvatske.

Dosadašnja makroekonomska politika u kojoj je rast zasnovan na uslugama, zaduživanju, potrošnji, prodaji imovine i gašenju industrije je potrošena, a rješenje je u novoj doktrini u kojoj su proizvodnja i industrija osnova razvoja, rekao je Ferdelji, koji je i jedan od autora masterplana.

Smatra kako je vladin program gospodarskog oporavka polučio suprotne učinke od očekivanih, odnosno gubitak 56 tisuća radnih mjesta, povećanje nelikvidnosti i inozemnog duga te pad BDP-a.

Glavnom polugom deindustrijalizacije drži monetarne škare, odnosno nepovoljan tečaj kune.

Pokrovitelj 1. kongresa hrvatskih menadžera i poduzetnika je predsjednik Republike Ivo Josipović.

Masterplan, o kojem raspravlja stotinjak sudionika kongresa, čiji su suorganizatori CROMA, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca, bit će dodatno usuglašen s gospodarskim udrugama, a onda će biti proslijeđen državnim institucijama.

Na skupu je istaknuto kako će na parlamentarnim izborima menadžeri i poduzetnici podržati opciju koja u svoj program uključi najviše elemenata masterplana.