Najprije granica pa onda SOPS

Sporazum o malograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije (SOPS) nije bio predmet pregovora Hrvatske i Europske unije u poglavlju o ribarstvu. Određena rješenja iz SOPS-a u području ribarstva primjenjivat će se krajnje ograničeno i recipročno tek nakon određivanja granice na moru između Hrvatske i Slovenije. Objavio je to glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su sudjelovali predstavnici Vlade i sektora ribarstva i na kojem se raspravljalo o ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU.

Što skriva poglavlje 13 - Ribarstvo?

Jedno od tih rješenja je mogućnost ulaska slovenskih ribarskih brodova u hrvatske teritorijalne vode i obratno. Ti će brodovi moći raditi samo prema propisima i uz nadzor zemlje u kojoj obavljaju ribolov, naglašava Drobnjak. Ističe kako je takva praksa poznata među zemljama EU-a, primjerice između Francuske i Španjolske za akvatorij ispred Barcelone.

Primjena SOPS-a bila je razlog prosvjeda istarskih ribara koji su se bojali da će njihovi interesi biti ugroženi pravom Slovenaca na ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama.

Predsjednik udruge Mare Nostrum Daniele Kolec rekao je kako je na sastanku razjašnjeno sve što je trebalo i da su ribari imali krive informacije. I Vladan Bojić iz Ceha ribarstva HOK-a kaže da su ribari pogrešno mislili da je primjena SOPS-a vezana uz zatvaranje poglavlja o ribarstvu.

Miro Fučić, koji zastupa ribare u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže pak da zatvaranje poglavlja 13. (ribarstvo) neće riješiti probleme u ribarstvu koje je, prema njegovoj ocjeni, pred kolapsom u svim segmentima.

Drobnjak je rekao kako se zatvaranje poglavlja 13 očekuje za nekoliko tjedana, a, među ostalim, dogovoreno je prijelazno razdoblje za koćarenje na zapadnoj obali Istre. Ulaskom u EU ribarima će na raspolaganju biti sredstva iz ribolovnog fonda EU-a u visini od 30 milijuna eura godišnje, dodao je.

Drobnjak ističe kako nisu točna nagađanja da ulazak u EU ukida zaštićeni ekološko ribolovni pojas, već da on ostaje i nakon ulaska u članstvo, ali da se neće primjenjivati na članice EU-a. Prema njegovoj ocjeni, ulaskom u EU Hrvatska će moći potpunije nego dosad zaštititi svoje interese u ribarstvu i očuvati svoje resurse jer će biti prisutna tijekom odlučivanja o tim pitanjima.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković zaključio je da su pretpostavke za formalno zatvaranje poglavlja o ribarstvu ispunjene te da je postignut maksimum u granicama mogućeg.