Pritisak SAD-a na Strauss-Kahna

Čelništvo MMF-a planira kontaktirati s glavnim direktorom Dominiqueom Strauss-Kahnom kako bi od njega čulo može li nastaviti voditi tu instituciju ili ne. Upravni odbor je oko toga podijeljen. Jedni smatraju da Strauss-Kahn treba podnijeti neopozivu ostavku, a drugi ne dijele takvo mišljenje. Naime dvadesetčetveročlani upravni odbor može ga smijeniti s mjesta čelnika te financijske organizacije.

U međuvremenu MMF je objavio da može funkcionirati bez njega te da je vodstvo privremeno preuzeo njegov prvi pomoćnik John Lipsky.

Eventualna ostavka Strauss-Kahna vjerojatno će potaknuti zahtjeve novih tržišta da se završi duga tradicija da Europa daje čelnika MMF-a. Dogodio se postupan pomak ekonomske moći prema tržištima u razvoju, ali institucije poput MMF-a i Svjetske banke još uvijek su usredotočene na Zapad, izjavio je Joseph Tan, glavni ekonomist za Aziju pri banci Credit Suisse u Singapuru. Brazilski ministar finacija Guido Mantega izjavio je kako bi Brazil rado vidio da se čelnika MMF-a bira prema zaslugama.


Pritisak SAD-a za ostavku Strauss-Kahna

Neodlučnost Upravnog odobra MMF-a o smijeni Strauss-kahna ne sviđa se SAD-u. Naravno da ne mogu komentirati slučaj. No očito je da on više ne može voditi MMF. Važno je da čelništvo MMF-a u prijelaznom razdoblju izabere osobu koja će ga voditi, smatra Tim Geithner, američki ministar financija.

Puno se toga događa u svijetu, osobito u Europi, pa želite da je MMF sposoban pomagati u tom kontekstu, rekao je Geithner. Strauss-Kahn danas  očito nije u položaju da vodi organizaciju, dodao je.

Ministar Geithner, koji je svojedobno radio u MMF-u, također je rekao da je John Lipsky, drugi čovjek MMF-a koji je trenutačno vršitelj dužnosti izvršnog direktora Fonda, kompetentan i sposoban za tu dužnost.

Strauss-Kahn u pritvoru do petka

Strauss-Kahn pritvoren je zbog optužbi za seksualni napad, pokušaj silovanja i zatočenje hotelske sobarice. U zatvoru je na otoku Rikersu nakon odbijanja jamčevine te je pod posebnim nadzorom zbog opasnosti od samoubojstva i stražari su ga dužni obilaziti svakih 15 do 30 minuta, izvijestila je TV mreža ABC News.

Mnogi Francuzi smatraju da se iza afere o silovanju kriju Sarkozyjevi konzervativci. Nagađa se da bi mogući nasljednik mogao biti bivši britanski premijer Gordon Brown ili direktor Deutsche Banka Josef Ackermann.