Soros prodao zlato i srušio mu cijenu

Cijena zlata zabilježila je pad nakon što je jučer nekoliko velikih 'hedge' fondova, uključujući i jedan koji kontrolira milijarder George Soros, otkrilo da su prodali većinu svojih zaliha tog dragocjenog metala, izvijestio je The Wall Street Journal.

Terminska cijena zlata za isporuke u svibnju pala je 0,7 posto, na 1.479,80 dolara za uncu na Comex odjelu robne burze u New Yorku. Najaktivnije se trgovalo terminskim ugovorom za zlato za isporuku u lipnju, čija je cijena također pala za 10,60 dolara, na 1.480 dolara za uncu.

Soros Fund Management objavio je u ponedjeljak navečer da je u prvom tromjesečju ove godine prodao 99 posto svog udjela ili 4,7 milijuna dionica u fondu Gold Trust (GLD). Prodane dionice vrijedile su 680 milijuna dolara na temelju cijene od ponedjeljka. Od 31. ožujka Soros drži svega 49.400 dionica fonda u vrijednosti od 6,9 milijuna dolara, koje imaju podlogu u zlatu.

Vijest je potkopala povjerenje među investitorima jer je Soros predvodio potražnju za zlatom u protekle dvije godine agresivno kupujući taj plemeniti metal, čak i nakon što ga je nazivao "krajnjim imovinskim balonom".

Drugi fond čije poteze tržište pomno prati Eton Park Capital Management LP prepolovio je svoj udio u Gold Trust fondu, prodavši od 31. ožujka gotovo 2,2 milijuna dionica, a zadržavši 2,3 milijuna dionica.

Međutim nisu svi najveći hedge fondovi odustali od zlata. Fond Paulson & Co, jedan od najvećih svjetskih hedge fondova i najveći investitor u Gold Trustu s gotovo 8 posto dionica, zadržao je svoj udio nepromijenjen - 31,5 milijuna dionica.