'U 20 godina Sabora nije bilo ovakvih uvreda'

HDSSB je zatražio da se raspravlja o izvješću Ustavnog suda od prije dva mjeseca u kojem se utvrđuje da, nakon ustavnih promjena prošloga lipnja - pročišćeni tekst Ustava nije ispravno napisan.

Problem je numeracija članaka i glava Ustava. Dovoljno da Ustavni sud zaključi kako su čak 103 zakona koja su proizašla iz tog teksta zapravo neutemeljena u Ustavu. Zbog toga je Dinko Burić iz HDSSB-a zatražio da Vladimir Šeks podnese ostavku na sve dužnosti u Saboru. Pozvao ga je da se povuče s hrvatske političke scene jer, kako je rekao, nanosi sve veću štetu ne samo sebi nego i cijeloj javnosti.

Šeks je odbacio sve optužbe ističući da je odluku o objavi pročišćenog teksta jednoglasno donio Odbor, a da je on samo priređivač tog teksta, te najavio da će Odbor sutra raspraviti pitanje mimoilaženja s Ustavnim sudom.

Krajnje je neumjesno mene prozivati s ovim političkim kvalifikacijama, da dajem ostavku i da nanosim štetu. Neznanje ne opravdava, ali zato doza nečega što spada u krajnje neumjereno i neukusno to još manje opravdava, poručio je HDSSB-ovu zastupniku.

Kada su zasluge u pitanju, pripisujete ih sebi, a kada je odgovornost, onda je ona kolektivna, uzvratio mu je Burić, dodavši da je i ovaj Šeksov potez u skladu s njegovom poznatom sintagmom - locirati, identificirati, uhititi, transferirati. Dosta vaših kleveta, poručio je Šeks Buriću koji mu je odgovorio da mu nije dosta ambulantno, već će mu trebati i stacionarno liječenje.

Na to je Šeks pozvao saborsku stražu koja je za kratke stanke Burića izvela iz velike vijećnice.

U 20 godina Sabora nisu zabilježene ovakve uvrede i objede prema predsjedatelju i pokušaji opstrukcije, izjavio je potpredsjednik Sabora nakon što je iz sabornice udaljio i drugog HDSSB-ova zastupnika Zorana Vinkovića.
Vinkovića je udaljio iz sabornice jer je u raspravi o izmjenama Zakona o doplatku za djecu nastavio optuživati Šeksa za kršenje procedure objave pročišćenog teksta Ustava te zakona. Nakon izlaska iz sabornice Vinković je novinarima izjavio kako njegova stranka samo upozorava da Hrvatska nije zemlja zakona, nego bezakonja, što u HDZ-u, rekao je, ne priznaju.

Ovo nije radio ni Tutankamon, ni Ramzes II, a Boga mi ni njegov sin, komentirao je Vinković činjenicu da je predsjedatelj Šeks njega i Burića udaljio sa sjednice.


Vidite da su pokušali sakriti ovu pogrešku kao zmija noge i ovo je samo dokaz da je uistinu gospodin Šeks izgubio kompas, da sve više donosi odluke koje su na sramotu i njemu samome i vladajućoj stranci, ali to je njihov problem. Problem je Republike Hrvatske što time čini štetu i sramotu cijeloj Hrvatskoj, Saboru i cijeloj hrvatskoj javnosti, rekao je Burić novinarima.