Akademska solidarnost najavila štrajk

Inicijativa Akademska solidarnost pozvala je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da prestane s ignoriranjem volje akademske zajednice te da hitno prekine proceduru donošenja zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja najavivši da će, ako vlada te zakone pošalje u Sabor, stupiti u štrajk. Ako se zakoni pošalju u proceduru, rekla je  na konferenciji za novinare redovita profesorica na Filozofskom fakultetu Morana Čale, doći će do prekida nastave i održavanja raznih prosvjednih aktivnosti na fakultetu, među kojima su skupovi i diskusije s temama vezanim uz štrajk.

Inicijativa Akademska solidarnost ističe da ministar ustraje u donošenju zakona, iako su ih brojne institucije pojedinačno ili skupno odbacile. Drže kako laži ministarstva idu u dva smjera - jedan je falsificiranje sadržaja zakona tvrdnjama kako se njima povećava autonomija sveučilišta ili da se uvodi besplatno visoko obrazovanje, premda se autonomija zapravo smanjuje, a besplatno obrazovanje ni s čim ne jamči.

Ističu da ministarstvo obmanjuje javnost priopćenjima u kojima se lažno kiti institucijama, poimence tehničkim fakultetima ili Sveučilištem u Rijeci, koje su navodno podržale zakon. Međutim dekani pet tehničkih fakulteta takvu su podršku demantirali kao i dekani sedam riječkih fakulteta. Akademsku solidarnost podržali su Plenum Filozofskog fakulteta i Akademska solidarnost Zadar.


MZOŠ: Odustati od zakona, odustati od besplatnog studiranja

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) priopćilo je da svatko tko se protivi novim zakonima mora biti svjestan da time traži odustajanje od, prvi puta jasno, zakonski definiranog, besplatnog studija. U Ministarstvu drže da je razumljivo da se određeni broj osoba ne slaže s promjenama, jer će izgubiti neke od privilegija, kao što su npr. isplate dodataka na plaću iz školarina koje naplaćuju studentima ili iz sredstava koje dobivaju iz znanstvenih projekata.

Ministarstvo ponavlja da se novim zakonima želi osigurati jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve. Njima se predlaže potpuno ukidanje školarina, kao i potpuno besplatno studiranje dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze. Studentima koji pripadaju jednoj od socijalnih kategorija, besplatan studij bez naplate bilo kakvih troškova bit će omogućen neovisno o mogućem neispunjavanju redovitih studentskih obveza. Ističu kako se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za RH.

Navode i da se konkretni i konstruktivni prijedlozi još uvijek mogu uputiti putem mail adrese javnarasprava@mzos.hr, te se mogu uvažiti prije donošenja samih zakona u hrvatskom Saboru.