Što se sve krilo u Varaždinskim vijestima

Nastavkom kriminalističke istrage u Varaždinskim vijestima utvrđena je osnovana sumnja da je 68-godišnji direktor kao odgovorna osoba u tom poduzeću počinio kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, izvijestila je Varaždinska policijska uprava ne navevši ime tog poduzeća.

Varaždinska policija navodi da je 68-godišnjak sklopio ugovor o kupoprodaji i uporabi automobila s 37-godišnjim zaposlenikom na upravljačkom mjestu o kupnji njegova osobnog automobila te se ugovorom obvezao za otplatu 42.300 švicarskih franaka zajma, koji je on dobio kao privatna osoba. Prema ugovoru također je određeno da se 37-godišnjak i nadalje služi automobilom kao službenim vozilom, a mogao je i kupovati gorivo kreditnom karticom poduzeća. Uz to mu je tim ugovorom omogućen povrat četiriju obroka već otplaćena zajma od oko 25.000 kuna.

Iako varaždinska policija u priopćenju ne navodi identitet osumnjičenika, neslužbeno se doznaje da je riječ o direktoru i glavnom uredniku lokalnog tjednika Varaždinskih vijesti Ernestu Fišeru (68) i njegovu sinu i zamjeniku Sveboru Fischeru (37), prenosi Hina.

Sumnja se da je 68-godišnjak počinio još jedno kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti tako da je dva kreditno neopterećena osobna automobila poduzeća, ukupno vrijedna 170.500 kuna, ugovorom ustupio dvojici zaposlenika u dobi od 40 i 33 godine, također na upravljačkim mjestima u poduzeću, odnosno njihovim trgovačkim društvima u kojima je uz njih osnivač i vlasnik već navedeni 37-godišnjak. Automobili su plaćeni kompenzacijom za navodno izvedene poslove koje predmetni zaposlenici obavljaju u sklopu svojih redovitih zadataka, stoji u policijskom priopćenju.

Četrdesetgodišnjak, čiji identitet policija također ne navodi, ali se neslužbeno doznaje da je riječ o voditelju marketinga Varaždinskih vijesti Davoru Mašiću, preuzeo je jedan od automobila koji je fiktivnom kompenzacijom platio 72.900 kuna. Znajući njegovu pravu vrijednost, odmah ga je prodao kući koja se bavi trgovinom automobilima za 110.000 kuna te tako pribavio protupravnu imovinsku korist, navodi policija.

Sumnja se da je on počinio drugo kazneno djelo tako da je kao voditelj odjela za pribavljanje poslova sklapao poslove s korisnicima usluga spomenutog društva, ali u ime svog trgovačkog društva slična naziva, koje je predstavljao kao agenciju poduzeća u kojem je bio u redovitom radnom odnosu. Na taj je način na račun razlike ostvario neutvrđenu materijalnu korist na štetu matičnog poduzeća.

Protiv navedenih muškaraca u dobi od 68, 40 i 37 godina Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu podnosi se posebno izvješće kao dopuna kaznene prijave za kaznena djela zloporaba položaja i ovlasti, navodi policija.

Direktor i glavni urednik Varaždinskih vijesti Ernest Fišer, njegov sin i zamjenik Svebor Fischer i voditelj marketinga Davor Mašić prvotno su osumnjičeni da su počinili više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti i zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, oštetivši tvrtku i državni proračun za ukupno oko 4.425.000 kuna. Ernest Fišer u pritvoru je od 5. svibnja, a Sveboru Fischeru i Davoru Mašiću pritvor je ukinut 12. svibnja.