HDZ-ovci napustili sjednicu Odbora za medije

HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za medije demonstrativno su napustili sjednicu, zamjerajući predsjedniku Odbora Nenadu Staziću (SDP) što je inzistirao na raspravi o Izvješću o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama u 2010., iako je preporuka Vlade da se izvješće povuče kako bi ga se dopunilo i ispravile uočene manjkavosti. HDZ-ovcima je zasmetalo što je Stazić nastavio davati riječ oporbenim članovima Odbora koji su kritizirali državna tijela na čelu s Vladom.

Prije nego što su HDZ-ovi članovi napustili sjednicu, Odbor je glasovima njihove većine podupro prijedlog izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama. Oporbeni članovi Odbora uskratili su mu potporu, prozivajući Vladu da kozmetičkim izmjenama samo ispravlja prijašnju pogrešku - Ustavni sud taj je zakon ukinuo jer nije izglasovan potrebnom većinom - a ne poboljšava zakonski tekst.

Državni tajnik Ministarstva uprave Pavao Matičić rekao je da je Sabor lani u prosincu izmijenio Zakon, ali ga je Ustavni sud ukinuo jer je donesen sa 73 umjesto potrebnih najmanje 77 glasova (natpolovična većina), koliko je potrebno za donošenje tzv. organskih zakona, odnosno onih koji zadiru u ljudska prava. Stoga je zakonske izmjene Vlada ponovno uputila u proceduru, pribavivši i suglasnost Europske komisije za predložene odredbe.

Stazić je upozorio da će predloženi zakonski tekst i dalje dopuštati tijelima s javnim ovlastima da uskraćuju pravo javnosti na informacije. Vlada, rekao je, nije odgovorila na zastupničko pitanje koliko je novca poreznih obveznika potrošila za odvjetničke usluge (za zastupanje Vlade), proglašavajući te podatke poslovnom tajnom.

Ministarstva, dodao je, nisu odgovorila SDP-ovcu Željku Jovanoviću na pitanje jesu li i u kojem iznosu poslovala s Fimi medijom, a podsjetio je i da je bivši premijer Ivo Sanader SDP-ovcu Marinu Jurjeviću na pitanje koliko je novca nestalo u Brodosplitu odgovorio da zna tko mu je baba, a cijeli HDZ mu je zapljeskao.