Bolnice dobivaju zvjezdice

Potpredsjednik vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio je za posjeta Specijalnoj bolnici u Dugoj Resi kako očekuje za oko dva tjedna objavu natječaja za prve bolničke akreditacije. Prema njegovim riječima, u prvom natječaju vjerojatno će se za akreditaciju, tj. ocjenu standarda i kvalitete bolnice prijaviti deset ustanova.

Kategorizacija je dobra, da bismo znali što treba u kojem dijelu Hrvatske i u kojoj bolnici razvijati, a u akreditaciji će pacijenti vidjeti koja bolnica dobro obavlja, primjerice, operacije žuči, a koja manje dobro, pa će na temelju toga moći odabrati ustanovu u koju žele ići, izjavio je Milinović usporedivši to s oznakama hotela o čijoj kvaliteti svjedoče dvije, tri ili četiri zvjezdice.

Ministar zdravstva otvorio je u Dugoj Resi novouređeni odjel Specijalne bolnice za produženo liječenje s 14 soba i 26 postelja, vrijedan 4,7 milijuna kuna. Svaka soba ima kupaonicu, klimatizaciju, televizor i telefon, a u dnevnom boravku i računala s pristupom internetu. Novac je osiguran iz decentraliziranih sredstava državnog proračuna (53 posto) te redovitih bolničkih sredstava.

Milinović je istaknuo da su, zahvaljujući reformi zdravstva, liste čekanja u bolnicama smanjene između 10 i 40 posto, jer je oko sedam tisuća pacijenata preko nacionalne liste čekanja preusmjereno na bolnice poput dugoreške gdje se ne čeka ni na ultrazvuk.

Milinović je, osvrnuvši se i na novosti u vezi s vađenjem krvi u ambulantama obiteljske medicine umjesto u laboratorijima, rekao da između 1 100 i 1 200 ambulanti obiteljske medicine od ukupno 2 300 vadi krv za laboratorijske pretrage. Tako pacijenti više ne moraju ići u bolnice, odnosno laboratorije, već u ambulanti u svom mjestu mogu obaviti tu pretragu i dobiti nalaz elektroničkim putem.